Fem personer er i Sunnhordland tingrett dømt for trusler, mishandling og frihetsberøvelse. Lovbruddene fant sted to februardager i 2004, da to personer ble tatt med på hver sin kjøretur.

— Dette er helt sykt, et justismord, sier 52-åringen til Bergens Tidende.

I tillegg til å anke dommen på ett år og åtte måneder, vil han gå til erstatningssak mot politiet for falske beskyldninger.

Tre av de tiltalte har innrømmet mishandling eller medvirkning. Disse er dømt til ett år og to måneders fengsel. Sistemann på tiltalebenken, en 41-åring, hadde en mer perifer rolle i saken, og er dømt til samfunnsstraff på 75 timer.

- Idiotisk

Retten har funnet det bevist at 52-åringen ga ordre om bortføring og mishandling for å få informasjon ut av de to fornærmede. Disse skulle ha opplysninger om et verktøytyveri 52-åringen var utsatt for. Ifølge dommen deltok han også aktivt i mishandlingen. «Må jeg drepe deg for å få deg til å fortelle hvor verktøyet er», skal han ha sagt til en av de fornærmede før han beordret at lillefingeren hans skulle kuttes av.

— Dommen er idiotisk. Jeg har verken beordret eller deltatt i noe voldelig. Jeg ba dem bare om å snakke. Hvis du ber en kamerat om å kjøpe med noe godt fra en bensinstasjon, og han går og raner stasjonen, da kan ikke du bli straffet for ranet. Dette er like dumt, sier 52-åringen.

De tiltalte som har innrømmet mishandling er 28, 31 og 32 år. De to yngste kjente 52-åringen og ønsket å hjelpe ham med oppklaringen av tyveriet. Den eldste ble med for spenningens skyld.

Godt å bli trodd

Den fornærmede 49-åringen fikk døren sin knust, ble slept ut i en varebil, stripset på hendene og forsøk kappet fingeren av. I ettertid har han slitt med frykt og nervøsitet. Fire av de tiltalte er nå dømt til å betale 49-åringen til sammen 45.000 kroner i oppreisning.

— Han er veldig takknemlig for å bli trodd i retten. Oppreisningen kan bidra til å gjøre tilværelsen hans noe lettere, sier advokaten hans, Henrik Bliksrud.