I så fall kan 130 dagmammaer vente seg inspeksjon fra kommunen.

Etter at BT onsdag skrev at bare 14 dagmammaer er registrert og godkjent av helsevernmyndighetene, har kommunen nær doblet registeret sitt.

— Inntil i går tidlig hadde vi fått åtte-ti henvendelser fra dagmammaer. De har levd i uvitenhet om registreringsordningen, og ber om å få tilsendt søknadsskjema, forteller Ingvar Tveit, leder for helsevernetaten i Bergen kommune.

Selvkritikk

Han tar selvkritikk for at informasjonen om dette har vært altfor dårlig. Nå vil etaten annonsere for å spre budskapet.

— Vi kan ikke skylde på dagmammaene. Dette er et innviklet regelverk, og vi burde nok ha informert bedre, sier Tveit.

Han varsler at etaten nå vil skjerpe tilsynet av dagmammaer. Håpet er å få tilgang til fylkesskattesjefens liste over 130 dagmammaer som betalte skatt i 2004.

— Vi har bedt om å få disse navnene. Det ville jo med et sprang nær tidoble registeret vårt, sier Tveit.

Fylkesskattesjef Karl Husabø tviler sterkt på at etaten vil gi fra seg listen.

— Vi har full taushetsplikt på slike ting. Men dersom vi får en begjæring så må vi selvsagt vurdere det, sier Husabø.

- Må prioritere barn

Helsevernetaten var i går ettermiddag i kontakt med jurister som mente at regelverket kan tolkes slik at de får tilgang. I så fall vil kommunen plutselig få 130 dagmammaer å kontrollere.

— Det er en stor jobb, men den må vi bare prioritere. At barn har det bra er viktig. Hittil har vi fokusert på barnehager, nå er det på tide å se på dagmammaene, sier Tveit.

Dagmammaene vil få tilsendt søknadsskjema. Siden vil etaten gå på befaring hos dem for å undersøke om de fysiske forholdene er bra nok. Etaten har ikke myndighet til å vurdere dagmammaenes egnethet.