I dag behandlet byrådet salget av den delen av ”Gamle Betanien” som ikke er rehabilitert og tatt i bruk til sykehjem. Eiendommen har adresse Kalfarveien 20, og er svært nedslitt. Sykehuset er forlengst nedlagt, og den delen som er til salgs fremstår som en falleferdig rønne. Manglende murpuss og rust preger de en gang så hvite veggene, mens taket er dekket av presenninger for å hindre altfor store vannskader.

Beliggenheten i Kalfarveien, noen minutters gange fra sentrum, er det derimot ingenting å si på.

Byrådet har tidligere gitt Kirkens Bymisjon opsjon på kjøp av eiendommen, men i sommer bestemte organisasjonen seg for at de ikke ville benytte seg av opsjonen. Dermed ble eiendommen lagt ut for salg. Etter en lengre budrunde med en rekke budgivere ble høyeste bud inngitt av Kermit Eiendom AS med 13,5 mill.

I 2004 ble det avholdt takst på bygget, og taksten ble den gang satt til 4,5 mill med vesentlig fradrag i verdi på grunn av byggets standard. Byantikvaren vurderer ikke bygget som et fredningsobjekt, men anbefaler vern etter Plan-og bygningsloven.

Henrik Lund, som er styremedlem i Kermit Eiendom, er hemmelighetsfull om hvilke planer firmaet har for bygget.

— Vi avventer at bystyret skal behandle salget. Inntil det vil vi ikke si noe. Vi har rett og slett ikke kommet så langt at vi har bestemt oss for hva vi skal bruke eiendommen til. Men det er mange muligheter, både som bolig- og næringsbygg, sier Lund.

Han vil heller ikke kommentere prisen på bygget.

FALLEFERDIG: Den sørligste delen av Betanien sykehus er ikke det den engang var. Nå vil kommunen kvitte seg med rønnen, og byrådet vil selge for 13,5 millioner. FOTO: PÅL ANDREAS MÆLAND