Bistandsadvokat Helge Hansen mener den drapstiltalte marineoffiseren er i full gang med å posisjonere seg før rettssaken om foreldreretten starter i april.

— Jeg oppfatter det slik at han er i gang med å prosedere dette spørsmålet allerede nå, sier Hansen.

— Ramsland er klar til å kjempe for foreldreretten, selv om han skulle bli dømt for drapet, sier advokat Mette Larsen.

Kjempet med gråten

I går viste Ramsland følelser for første gang under rettssaken mot ham. På siste dag av hovedforhandlingen la han frem en mengde private bilder fra ferieturer og selskaper med sønnene. Da Ramsland til slutt kom til en tegning med overskriften «verdens beste pappa», falt masken.

— Dette er altså sønnene mine, sa han, så gråtkvalt at advokat Mette Larsen måtte be sin klient gjenta.

Da psykiater Jofrid Nygård senere redegjorde for traumene guttene sliter med etter drapet på moren, var det tydelig at Ramsland kjempet mot tårene.

Han prøvde innbitt å gi inntrykk av et lykkelig familieliv, der sønnene ble tatt hånd om på beste måte. De idylliske bildene, som Ramsland presenterte på overhead, sto i grell kontrast til påstandene om vold og trusler i samlivet med eks-konen.

— Her får vi altså se en rekke fotografier av tiltalte og barna, men av fornærmete har vi ikke sett andre bilder enn obduksjonsbildene. Det er jo et tankekors, kommenterte dommer Gunnar Torkildsen da seansen var over.

Millionkrav

Etter seks dagers pause behandlet retten i går den sivile delen av saken mot Ramsland. Advokat Helge Hansen la på vegne av de etterlatte ned påstand om erstatning og oppreisning på til sammen 1,55 millioner kroner. Summen fordeler seg slik:

— Erstatning på henholdsvis 280.000 og 314.000 kroner til sønnene for tap av forsørger

— Erstatning til sønnene på 60.000 kroner hver for lidt tap og diverse utgifter

— Oppreisning til sønnene på minimum 300.000 kroner hver.

— Oppreisning til Rønnestads foreldre på minimum 120.000 kroner hver

Nektet å betale

Dette er imidlertid ikke de eneste kravene mot Ramsland. Kort tid før drapet sendte advokat Helge Hansen en regning på 60.000 kroner i saksomkostninger. Regningen ble ikke betalt, og endte hos namsmannen. Nå blir beløpet dekket ved at Ramsland trekkes over lønnsslippen. Hansen krever dessuten at Ramsland må betale saksomkostningene fordi han ikke møtte i retten dagen da drapet skjedde.

— Ramsland hadde ikke gyldig forfall. Jeg har derfor bedt om at saken avvises og at han må betale omkostningene på 60.000 kroner, sier Hansen.

I tillegg kan Ramsland bli møtt med regresskrav fra Vital, der Rønnestad hadde livsforsikring.

Får lønn

Advokat Mette Larsen ba på vegne av Ramsland om at kravene avvises. Hun er meget kritisk til Hansens regnestykke.

— Han har rett og slett ikke forberedt seg godt nok. Han kommer plutselig med helt nye tall som jeg ikke har fått mulighet til å ta stilling til.

Striden gjaldt blant annet om erstatningsbeløpet skal reduseres fordi Rønnestad hadde forsikringer gjennom arbeidsgiveren Vital. Det mente Hansen det ikke var grunnlag for.

— Jeg finner det direkte støtende at en mann som dreper sin eks-kone skal tjene på at hun har en god forsikringsordning, sa Hansen.

Han viser til at Ramsland hevder han vil få utbetalt 950.000 kroner i sluttvederlag fra Forsvaret, og mener det gir grunnlag for en solid erstatning. I tillegg mottar offiseren fremdeles lønn fra Forsvaret, i tillegg til at han eier huset han overtok etter skilsmissen med sin eks-kone.

Dom i saken faller mandag.

<b>KREVER MILLIONBELØP:</b> Advokat Helge Hansen la på vegne av de etterlatte i retten i går ned påstand om at den drapstiltalte Trond Ramsland må betale erstatning og oppreisning på til sammen 1,55 millioner kroner.<p/> ARKIVFOTO: TOR HØVIK