Folkehelseinstituttet oppdaterte mandag ettermiddag tallet på influensa A(H1N1)-tilfeller i Norge. 133 personer er bekreftet smittet. Ti av disse hører hjemme i Hordaland.

De siste dagene har bekymrede bergensere rent ned dørene på legevakten. De er redde for å ha fått svineinfluensaen.

— Det har tatt helt av, sier legevaktsjef Leo van Betten.

Inntil nå har pasientene blitt testet, men fra og med i formiddag vil legevakten avvise de fleste.

Blir avvist

  • Folkehelseinstituttet har i dag endret sine kriterier når det gjelder hvem vi skal ta prøver av. Fra nå vil det bare skje om pasienten er alvorlig syk. De som bare er litt influensaforkjølet, får holde seg hjemme, sier van Betten.

Pasientene vil heretter bli henvist til sin fastlege.

- Hvordan reagerer folk på å bli avvist?

— Nå er jo denne endringen nettopp innført. Men vi forklarer så godt vi kan; at dette er som en vanlig influensa, og at om man er dårlig, må man bare ta det med ro, ta en Paracet og få i seg væske. Og så må man passe på å ikke smitte andre.

Les også: Venter flere smittede

I løpet av helgen ville mellom 70 og 80 personer at Legevakten skulle ta prøver av dem. Også i dag har folk strømmet på.

— I tillegg får vi mange telefoner om dette. Det er mye forvirring og engstelse. Influensa kan jo være en dødelig sykdom, men det er viktig å få frem at denne typen ikke ser ut til å ha høyere dødelighet enn vanlig influensa, sier van Betten.

Det er så langt ikke rapportert om dødsfall som følge av svineinfluensa i Norge.

- Ikke bekymret

Rita Juuhl (41) fra Åsane sitter og snufser på et av kontorene på legevakten. Hun har fått et munnbind av sykepleieren, men synes egentlig det er mest flaut å være der. Juuhl skjønner godt at Folkehelseinstituttet ikke lenger ser noen hensikt i å teste alle som er blitt litt forkjølet.

— Ja, og jeg gikk først til fastlegen min. Men der ville de ikke undersøke meg. Det var sånn «kom deg ut herfra fort!». Det blir litt hysteri, synes Juuhl.

Hun kom hjem fra ferie i Italia på onsdag. Siden har hun vært syk, ingen tvil om det.

— Men jeg er ikke bekymret i det hele tatt. Det kan jo være svineinfluensa, men i så fall går det nok bra. Jeg er her mest for å få en sykemelding, sier Juuhl.

Sprengt på Haukeland

Haukeland Universitetssykehus har de siste dagene fått så mange prøver til analyse at de knapt har hatt tid til annet.

— Dette byr på store kapasitetsproblemer. Derfor må vi nå avgrense analysene etter medisinsk aksepterbare kriterier, sier avdelingssjef Elling Ulvestad i en pressemelding.

Bare siden fredag har Mikrobiologisk avdeling mottatt 100 prøver for diagnostikk.

— Det har nærmest eksplodert med influensaprøver de to siste ukene. I forrige uke gikk vi tom for prøvetakingsutstyr som vi sender til de lokale legekontorene, sier Ulvestad.

- Ingen hensikt å ringe

Folkehelseinstituttet har i dag også innført nye rutiner for varsling av bekreftede sykdomstilfeller. Legene skal ikke lenger ringe inn resultater, men fylle ut et skjema og sende det i posten.

«Antallet som i disse dager bekreftes syke har nådd et omfang som gjør at det ikke lenger er hensiktsmessig med telefonisk varsling», skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Bjørn Erik Larsen
Bjørn Erik Larsen