• Horekunder bør ikke kriminaliseres, mener Hordaland Ap. Kjøp av seksuelle tjenester var saken som utløste de sterkeste følelsene på helgens årsmøte.

Det var på forhånd knyttet stor spenning til om fylkespartiet ville gå inn for kriminalisering, men i avstemningen stemte 97 av 144 delegater mot forslaget.

Fylkesleder Per Rune Henriksen og stortingskandidat Anne-Grete Strøm-Erichsen var blant kriminaliseringsmotstanderne, mens Ranveig Frøiland tilhørte fløyen som vil forby kjøp av seksuelle tjenester.

Sverige har alt innført kriminalisering. Erfaringene derfra ble hyppig trukket frem i debatten — av både tilhengere og motstandere.

- Kan bli sovepute

— 50 prosent av svenskene sa ja til kriminalisering da loven ble vedtatt. Nå støtter 82 prosent forbudet. Vi skal naturligvis lytte til de prostituerte som ikke ønsker å miste kundegrunnlaget. Men dette er et prinsipielt spørsmål som politikerne må avgjøre, sa Ragni L. Ramberg fra AUF.

— Jeg kan vanskelig forstå at en kulturnasjon kan tillate kjøp og salg av seksuelle tjenester, uttalte Hallgeir Utne Hatlevik fra Bergen.

— Det finnes sex-slaver fra fattige land i Norge fordi det finnes horekunder her, påpekte Merete Andreassen.

— Jeg er redd for at de prostituerte, som alt sliter tungt, vil bli tvunget enda lenger inn i skyggen med et forbud. Kriminalisering kan også bli en sovepute i kampen mot prostitusjon, sa Eirik Aarek, leder i Arbeiderpartiet i Bergen.

Mer vold?

— De fleste er imot prostitusjon, men vi må heller angripe problemet ved å gå til årsakene til at menn kjøper sex, mente Odd Inge Matre.

Kriminaliserings-forslagets varmeste talskvinne, Jette Christensen, hevdet at det ikke er belegg for å hevde at forbud mot sex-kjøp fører til mer vold og brutalitet.

— Det er livsfarlig å være prostituert, uansett, sa hun.

Fylkesårsmøtet samlet seg likevel om en uttalelse som tar til orde for en rekke tiltak mot prostitusjon og trafficking, deriblant opprettelse av en egen politienhet.

«Jaguar på stølsvei»

En lang debatt om fremtidens pensjonsordning, endte paradoksalt med at fylkesårsmøtet ikke ville mene noe om den såkalte besteårsregelen skal opprettholdes eller erstattes av «alleårsregelen».

AUF og flere talere, inkludert stortingsrepresentant Ranveig Frøiland, støtter det sistnevnte prinsippet, som betyr at alle opptjeningsår skal telle likt. Dragkampen om fremtidens pensjoner vil stå på vårens Ap-landsmøte.

Tilhengerne av gasskraftverk med CO-utslipp er i overveldende flertall i Hordaland Arbeiderparti. Bortsett fra AUF og en håndfull andre delegater, sa fylkespartiet ja til gassutnyttelse i kraftproduksjon.

Voss-ordfører Bjørn Christensen talte også varmt for opprustning av det stedvis hundre år gamle jernbanesporet mellom Arna og Voss.

— I dag er det som å kjøre Jaguar på en stølsvei, sa han.