EIR STEGANE

Så lenge han styrer unna poncho og panfløyte, ville det helt sikkert bare ha vært en glede for oss bergensere om den nye politimesteren holdt litt show.

Rolf B. Wegner var jo en av byens mest fremtredende politimesterene nettopp på grunn av sine opptredener i byens offentlige rom.

Auglend kommer ikke til å bli noen ny Wegner som åpner pepperkakebyer og patruljerer gatene, men han kommer heller ikke til å velge avtroppende Vidar Refviks anonyme vei.

— Jeg vil prøve å finne en balanse mellom det å ha et ansikt utad, og det å gjøre jobben internt. Jeg ser absolutt poengene med at jeg skal ha en offentlig rolle, men jeg vil ikke patruljere gatene. Jeg ønsker derimot at betjentene skal komme seg mer ut av bilene sine, sier Auglend.

Han har en tung politifaglig bakgrunn blant annet som politimester i Sarpsborg, kriminalsjef i Bergen, byrettsdommer og de siste to og et halvt årene altså som rektor ved Politihøgskolen i Oslo. Det har ikke overrasket noen i politiet at nettopp Auglend fikk jobben.

Kone fra Bergen

— Det går rykter om at du ble oppfordret til å søke stillingen. Stemmer det?

— Det kan jeg med hånden på hjertet si at jeg ikke har blitt. Dette har jeg funnet på helt av meg selv, og bestemt meg for etter diskusjoner med familien, sier Auglend, som flytter tilbake til Bergen med sin kone som er født og oppvokst her i byen, og en 19 år gammel datter. Sønnen hans bor allerede her fordi han studere på Handelshøyskolen.

Planen var egentlig å fullføre det seks år lange åremålet ved Politihøgskolen, men politimesterjobben i Hordaland ble for fristende.

— Jeg ville satt pris på å stå løpet ut, men ved årets utgang er vi ferdig med første fase i omorganiseringen ved skolen, så jeg ser for meg at jeg skal starte i jobben i Bergen en gang på nyåret, sier en spent Auglend.

Han har bodd til sammen 12 år i Bergen tidligere, blant annet som jusstudent og kriminalsjef, men flyttet i 1986, og gleder seg til å komme tilbake.

Skryter av Refvik

— Jeg vet at jeg kommer til et svært velfungerende politidistrikt. Vidar Refvik har gjort en god jobb, og fått mye ut av ressursene, sier han.

Refvik har fokusert mye på såkalt hverdagskriminalitet, og hans uttalte mål har vært å få ned saksbehandlingstiden i distriktet. Han har definitivt nådd sine mål. Samtidig har han fått kritikk for ikke å ha hatt nok fokus på organisert kriminalitet, blant annet traficking.

— For meg vil det være et mål å finne en balanse mellom det å løse hverdagskriminaliteten og den organiserte kriminaliteten. Fru Hansen må kunne gå trygt til butikken, men samtidig vet vi at for eksempel enkeltstående innbrudd ofte har en kanal inn til det organiserte på en eller annen måte. Derfor er det viktig å se dette i sammenheng, sier Auglend på noe som heller i retning av rogalandsdialekt.

Han er født og oppvokst i Finnmark, men har bodd mange år på Bryne der foreldrene har sin bakgrunn.

Ved siden av det faglige er han aller mest opptatt av nettopp familien - og naturen. Han liker å gå lange turer i skog og fjell. Men penger bryr han seg altså tilsynelatende lite om.

— Jeg vet faktisk ikke hva jeg vil få i lønn, men jeg ser jo at de andre politimesterene her i landet lever i beste velgående, så det ordner seg nok.

GODE SKUSSMÅL: Den nye politimesteren i Hordaland politidistrikt, Ragnar L. Auglend, blir beskrevet som en dyktig og behagelig leder med god sans for humor. FOTO: STURLASON.