På Fjelberg i Kvinnherad bor det 108 sjeler. Altfor få, mener kjøpmann Stig Arild Fosse. Selv har han fire barn, og har på en måte gjort sitt.

For å få de andre innbyggerne på rett spor, har han bannlyst kondomer fra butikken sin, melder NRK.no.

— Det ligger vel egentlig inne i mitt sortiment. Men det er viktig at vi får innbyggere til øyen. Har vi slike ting på plass så kan det sette en stopper for det, sier kjøpmannen til NRK.

- Må se an kunden

Overfor bt.no forklarer Fosse:

— Saken er at vi aldri har hatt kondomer i butikken. Det har ikke vært noen etterspørsel. Men hvis behovet dukker opp, må jeg nok først se litt på hvem kunden er. Om han kan være aktuell for forplantning, kan jeg nok bli vanskelig å ha med å gjøre, ler Fosse.

Dermed er det umulig å få kjøpt prevensjon på øyen. Og slik vil det forbli, lover Fosse.

På TV

Kjøpmannen er hovedperson i TV-serien «Folk» på NRK1 i kveld. Folketall og fraflytting er blant temaene i programmet, og evig aktuelt på Fjelberg.

- Bortsett fra å hindre tilgangen på prevensjon, hvilke andre tiltak jobber dere med?

— Bygdelaget har begynt å jobbe mer aktivt for å markedsføre Fjelberg. Både overfor nordmenn og utlendinger. De er jo akkurat like velkomne som alle andre, sier Fosse.

Kjemper for bro

Den lenge planlagte fastlandsforbindelsen er også et hett tema på øyen.

— Jeg føler kommunen er mer på hugget nå. Fjelbergsambandet var oppe i både formannskap og kommunestyre i Kvinnherad i forrige uke, sier Fosse.

Er tilgang til kondomer en menneskerett? Si din mening!