Løpende barn, engasjerte foreldre og politikere fylte idrettshallen på Sædalen skole i går kveld. Rundt 350 hadde møtt opp for å si sitt om utbyggingen i Sædalen.

— Det som er aller viktigst for oss, er å skape arenaer der vi kan treffes, sier Tore Berget, leder for Sædalen og Nattland velforening.

Kapasiteten på anleggene som finnes, er nemlig sprengt. Idrettslaget har gått fra 20 til 800 medlemmer på fem år. Så langt er det bygget en syverbane til fotballagene, men ingen større bane. Nye barn som vil begynne, risikerer å bli avvist. Korpset og kulturskolen mangler lokaler i bydelen og menigheten har ingen kirke.

— Se på Flaktveit og andre bydeler som har hatt negativ utvikling. Det er det samme som har skjedd der. Det er krav om å bygge 1200 nye boliger hvert år, ingen tar ansvar for å legge til rette for samfunnsfunksjoner som idrettsanlegg, samfunnshus og kirke, sier Berget.

Ikke mer kapasitet

Styremedlem i Sædalen idrettslag, Arne Instebø, frykter for tilbudet til de litt eldre barna.

— De eldste er nå 12 år, og skal begynne med 11-fotball, men det har vi ingen bane til. Vi låner av lagene i nærmiljøet, men de har sprengt kapasitet de også. Vi trenger hjelp til å løse utfordringen med arealer og anlegg. Resten skal vi ordne med selv, sa Instebø.

Debattleder Sverre Kvarme, som også er med i velforeningen, var inne på det samme.

— Det eser ut med folk. Nå er vi kommet til et punkt der det sier stopp. Vi har ikke kapasitet til mer, sa han.

- Ikke Flaktveit

De to representantene for byrådet, helsebyråd Hilde Onarheim (H) og skolebyråd Filip Rygg (KrF), svarte med å vise til en arealanalyse som byrådet skal behandle i høst.

— Denne massive utbyggingen begynte i 2000. Vi synes det er flott at innbyggerne ønsker å bosette seg i dette området i Fana, men vi vet at det kan gi utfordringer. Alle har hørt om Flaktveit. Vi ønsker ikke at det skal bli sånn. De fikk fritidstilbud og aktiviteter for barna altfor sent. Her er skole, idrettshall og bane på plass, men vi ser at et nytt anlegg må komme i videre planer, sa Onarheim.

Arealanalysen skal si noe om både ballbane, sykkelsti, kirker og multihus, men hva konkret den inneholder, ville ikke helsebyråden si.

— Jeg ser det prekære i en del av utfordringene som vil komme. Men det vi har gjort i syv-åtte år er å ruste opp Sædalen, gjennom å bygge skole, barnehage og idrettsplass, sa hun.

Tipunktsplan

Ap har tidligere presentert Sædalen-løftet, som er konkrete områder partiet vil jobbe med i bydelen. Fotballbane, ballbinger, lekeplasser og tilskudd til ungdomsklubbene er med på listen. To av punktene er allerede innfridd, et norsk-koreansk kultursenter på gamle Helldal skole, og å forsere byggetrinn II på Sædalen skole.

— Vi har en tipunktsplan for barn og unge i Sædalen. Dette vil vi jobbe for, og det må skje i samarbeid mellom kommunen og private, sier skolepolitisk talsmann for Ap, Pål Hafstad Thorsen.

Skolebyråd Filip Rygg mener imidlertid at Ap her slår inn åpne dører.

— Dette har vi gjennomført. Han lover det vi har gjort eller gjør, sier Rygg.

— Glemte man å regulere for gode oppvekstmiljø da den massive utbyggingen av Sædalen begynte?

— Jeg tror ikke det. Her har man bygget Bergens fineste flerbrukshall. Det er investert for unge her, men det er behov for enda mer investeringer. Vi må gjøre det vi kan for å skape best mulig miljø, sammen med ildsjelene her, sier skolebyråden.

Hva bør gjøres i Sædalen? Si din mening.

DEBATT: - Vi har en tipunktsplan for barn og unge i Sædalen. Dette vil vi jobbe for, og det må skje i samarbeid mellom kommunen og private, sier skolepolitisk talsmann for Ap, Pål Hafstad Thorsen.
ALEXANDER WORREN