— Da jeg leste i Bergens Tidende at det var for lite morsmelk på lageret til Barneklinikken, ringte jeg for å hjelpe, forteller Teresa Holmesland.

Men Barneklinikken ville ikke ta imot melken hennes, selv om de har akutt behov for flere morsmelkdonorer.

— Jeg ble avvist fordi jeg er født i Peru. Det synes jeg er litt sårende og leit. At melken min ikke er bra nok, forteller Teresa Holmesland.

I april fikk hun og ektemannen Bjørn Erik datteren Anna Linda. Og selv om det lille gullet er glad i pupp, så har hun likevel ikke mulighet til å sette til livs all melken som moren produserer. Foreløpig veier knøttet syv kilo.

Barneklinikken svarer: - Stiller strenge krav

- Meningsløst

— Etter å ha drukket fra det ene brystet, er hun mett. For å unngå melkespreng og smerter, pumper jeg ut en liter morsmelk daglig. Det føles meningsløst å kaste den i do når det er så mange små, for tidlig fødte babyer som trenger morsmelk, understreker ettbarnsmoren.

Teresa kom hit til landet som au pair i 2001. I september er det fire år siden hun og mannen giftet seg. Etter at datteren ble født, har hun tatt eksamen og er nå ferdig utdannet hjelpepleier. Mens hun studerte, har hun også jobbet på konditori. Familien har nylig flyttet inn i nytt hus i Indre Steinsvik.

Ektemannen Bjørn Erik reagerer også på Barneklinikkens praksis.

— Teresa er samfunnsengasjert og opptatt av å stille opp og bidra. Vi synes det er litt rart at det er et så strengt regime for å levere morsmelk. Det er kanskje gammeldagse holdninger som ligger til grunn for denne regelen. Vi har regnet litt på det og vi tror at Teresa produserer melk nok til tre babyer, sier Bjørn Erik Holmesland.

Sunn livsstil

At det skal være noen helserisiko forbundet med morsmelken til Teresa, kan verken hun eller mannen forstå.

— Jeg går ikke på noen medisiner. Jeg spiser sunn og variert mat og jeg går mye på tur, presiserer 26-åringen.

— Hun er en skikkelig helsefrik, konstaterer ektemannen. Lille Anna Linda lager fornøyde koselyder ved mamma sitt bryst. Noret setter i alle fall pris på mors melk.

Er Barneklinikkens krav for strenge? Si din mening her.

MELK I OVERFLOD: Melkeproduksjonen til Teresa Holmesland er mye større enn det datteren Anna Linda har bruk for.
Amundsen, Paul S.
FAKSIMILE fra BT 7. august