— Vi har så vidt fått se på prosjektet etter at det ble meldt om det i BT i går. Men selv om vi bare er i startfasen av behandlingen av planene, så kan jeg allerede si at vi kommer til å gå imot dem, sier Thue. I går hadde kunstmuseene i Bergen møte om saken nettopp på Troldhaugen.

Internasjonale protester Boligprosjektet skal gi 140 boenheter i Skiparviken, en bukt i Nordåsvannet som grenser opp til Troldhaugen. Prosjektet vil dermed berøre Edvard Grieg museum, Griegs hjem Villaen, Gravstedet og Troldsalen som brukes mye til konserter. I gårsdagens BT rykket både naboer, International Grieg Foundation og britiske The Grieg Journal ut mot planene som har fått navnet Skiparviken Panorama.

De nåværende planene er justert ned fra de opprinnelige som gikk ut på terrasseblokker med 270 boenheter og småbåthavn med plass til 70 fritidsbåter. Men Thue mener at det ikke holder at småbåthavnen er vekke. Hun regner med at 140 boenheter i området vil genererer en god del ekstra båttrafikk uansett.

Stor skade allerede Anniken Thue sier at ledelsen for museene i Bergen mener at boligprosjektet vil være til skade for Troldhaugen på flere måter. Likevel presiserer hun at den største skaden allerede er skjedd. Motorveien som er lagt midt i utsikten fra Troldhaugen og den bastante støyskjermen foran veien har allerede ødelagt mye av opplevelsen av Troldhaugen som det unike stedet det kunne ha vært.

— Å legge motorveien på denne måten er et uhørt overgrep mot et kultursted som Troldhaugen. Og utformingen av støyskjermen er fortsatt skandaløs. Utbyggingen i Skiparviken vil bare forsterke dette overgrepet, både når det gjelder støy og utseende. Vi skal huske at det er veldig lytt i dette området, og det å kunne tilby et minimum av stillhet i et sted tilegnet minnet om vår store komponist og musikken burde være overordnet det meste. Jeg frykter også at utbyggingen vil føre til at trafikken av fritidsbåter vil øke på. Vi har fått ødelagt konserter på Troldhaugen og i Troldsalen allerede på grunn av støyende båtliv i viken nedenfor Troldhaugen. Det har blant annet skjedd under Festspillene. Jeg unner båtfolket å kunne kose seg på sjøen, men foran Troldhaugen burde det strengt tatt bare ha vært anledning til å bruke robåter.

Knapt synlig? Arkitektene som har utformet Skiparviken Panorama mener prosjektet ikke vil påvirke Troldhaugen negativt.

— Bebyggelsen blir knapt nok synlig fra Troldhaugen, sa arkitekt Jon Faaland i Faaland Arkitekter A/S til BT i går.

Det er ikke Thue enig i.

— Det er ingen tvil om at bygningene vil bli synlige fra Troldhaugen, sier hun.

Thue er opptatt av at den dominerende støyskjermen mot motorveien også burde ha vært bygget om så den ikke sto frem så grelt i landskapet.

En stille sone - Troldhaugen burde være en stille sone, der verken støy eller påtrengende konstruksjoner fikk ødelegge inntrykket av hvordan stedet var da Grieg skapte sin mesterlige musikk der, sier museumsdirektøren.

Hun mener også at hvis myndighetene skulle bestemme seg for å akseptere utbyggingen, så må høyden på bygningene reduseres enda mer. Dessuten er det helt avgjørende at det blir strenge restriksjoner på båttrafikken til og fra Skiparviken.

— Det verste skadeverket er allerede utført. Vi burde få redusert skadevirkningene av veiutbyggingen heller enn å skade stedet enda mer med dette boligprosjektet, mener museumsdirektøren.

Vil ha områdefredning - Det er allerede et par år siden vi i Miljøvernforbundet fremmet et forslag overfor Riksantikvaren om områdefredning av Griegs hjem og området rundt, sier Kurt Oddekalv til Bergens Tidende.

— Jeg har reist en del rundt i verden, og besøker ofte eiendommer der kjente personer har bodd. Disse eiendommene blir tatt vare på. Her snakker vi om Edvard Grieg, en av de store komponistene i verden, og så er vi ikke i stand til å vare på det bedre enn vi gjør. Det er en skam. Bergen kommune har bedrevet ren vandalisme på Griegs eiendom med byggingen av konsertsalen og museet.

— Hva skjedde med forslaget deres?

— Det ble sendt tilbake til Byantikvaren, og der ligger det vel i en skuff, sier Kurt Oddekalv.

Hva synes du om byggeplanene? Si din mening i kommentarfeltet under.