BRITT SØRENSEN

Ved McDonald's på Torgallmenningen merker de en klar nedgang både i hamburgersalg og antall besøkende.

— Sammenlikner vi onsdag og torsdag er det som to forskjellige verdener, sier assisterende skiftleder Kjetil Foss Angeltvedt til Bergens Tidende.

— Fint vær og torsdag som handledag betyr vanligvis mange besøkende. Slik er det ikke i dag, og det er særlig småbarnsfamiliene som uteblir. De som kommer, kjøper kyllingprodukter i stedet for hamburger.

Tar ikke sjansen

— Nei, sier Anne Britt Dale når vi spør om det er hamburger hun og døtrene Henriette og Stine koser seg med der de sitter benket rundt bordet på McDonald's.

— Og det er helt bevisst, tilføyer hun.

  • Det gjelder å ikke bli hysterisk, men akkurat nå tar vi ikke sjansen. Heldigvis er ungene mest glad i kyllingnuggets, så det er ikke noe problem.

Mattilsynet gikk i går ut og oppfordret folk til å kaste kjøttdeig og andre rå kjøttprodukter de måtte ha i fryseren, dersom varene kunne være kjøpt mellom 1. januar og 24. februar. Samtidig tillater tilsynet at de samme produktene selges for videreforedling i matvareindustrien. Det betyr at burgeren du kjøper på bensinstasjonen, i kiosken, på McDonald's eller Burger King kan være laget av infisert kjøtt. Dermed må du stole på at skoleungdommen bak disken har skjønt viktigheten av at kjøttet gjennomstekes.

— Jeg syns Mattilsynets holdning er litt merkelig, særlig når e-colibakterien er spesielt farlig for barn. Det er jo nettopp til steder som dette vi går med barn, sier Anne Britt Dale.

- Gjennomstekt og trygt

Men ifølge assisterende driftsleder Kjetil Foss Angeltvedt kan hun og andre småbarnsforeldre trygt velge hamburger dersom småtassene insisterer på at det er hva de vil ha.

— Vi måler jevnlig kjøttets interntemperatur for å sikre at det holder mellom 70 og 74 grader. Da er det skikkelig gjennomstekt og helt ufarlig å spise. Dette er faste rutiner hos oss, men vi holder ekstra trykk på dem akkurat nå, understreker Foss Angeltvedt.

VELGER KYLLING: Anne Britt Dale og døtrene Henriette (2) og Stine (7) tok ikke sjansen på kjøttdeigmat da de spiste ute-middag i går. FOTO: EIRIK BREKKE