DAG IDAR TRYGGESTAD

Husverten og Krf-politikeren har siden i fjor høst vært siktet for medvirkning til overlagt drap på leieboeren. Politiet mener han var med på å planlegge drapet, som lillebroren har tilstått å ha utført.

I innstillingen som nylig er sendt til riksadvokaten, mener statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen at det ikke er grunnlag for å reise drapstiltale. Det får BT opplyst fra flere kilder.

— Saken er sendt til Riksadvokaten, er alt Stolt-Nielsen vil si.

Alle er tause

Hans innstilling er stikk i strid med hva påtalemyndigheten i politiet gikk for. Politiinspektør Svein Erik Krogvold mener det bør tas ut tiltale for medvirkning til overlagt drap.

— Jeg er orientert om statsadvokatens innstilling, men dette er en intern prosess som vi ikke kommenterer, sier Krogvold til BT.

Riksadvokaten har ingen bindinger til noen av innstillingene, og treffer på fritt grunnlag sin avgjørelse. Den drapssiktede husverten går derfor noen nervepirrende uker i møte.

Betent konflikt

Det er kjent at husverten og leieboer Løtvedt var i en svært betent konflikt i forhold til husrettigheter. En ny rettsrunde sto for døren på drapstidspunktet. Konfliktnivået var så høyt at partene bare kommuniserte med hverandre gjennom advokat.

At det er uenighet i påtalemyndigheten om hva husverten skal tiltales for, viser at drapet i pinsen i fjor er en svært komplisert sak. Mannen som har tilstått å ha utført ugjerningen avga bare en kort forklaring før han tok sitt eget liv. Politiet har aldri greid å knytte den siktede husverten til åstedet.

Tipset om jernskrap

Dermed sitter man igjen med følgende faktum:

Etter først å ha løyet i avhør, innrømmet husverten at han sammen med sin bror planla å skremme eller «ta» Løtvedt, men at det aldri var meningen å bruke vold. Brødrene avtalte dette under en hemmelig fjelltur. Her ble det også diskutert hvordan man skulle ta seg inn til Løtvedt uten å etterlate seg spor.

Husverten fortalte også til sin bror at i en skråning ved huset lå det en del jernskrammel. Her kunne han finne noe å skremme Løtvedt med.

Kubeinet som ble brukt til å drepe Løtvedt med fant trolig gjerningsmannen i denne skråningen. Politiet har ment at husverten gjorde mer en å gi råd, og at han var «tilretteleggeren».

Svartnet for lillebror

I den eneste forklaringen lillebroren ga til politiet fortalte han om kubeinet han tok med seg, og at Løtvedt skal ha provosert han inne i leiligheten på en slik måte at det svartnet for ham. Drapet, som ikke var planlagt, var et faktum.

Sentralt i saken står vitnemålet til konen til husverten. Det var hennes forklaring som utløste pågripelsen av ektemannen. Bakgrunnen var at mannen hadde betrodd seg til henne. Politiet er av den oppfatning at husverten i samtalen med sin kone innrømmet at det var meningen å ta livet av Løtvedt.

— Jeg gjorde det for din skyld, skal husverten blant annet ha sagt.

Med bakgrunn i den pågående rettstvisten mellom partene, erfarer BT at statsadvokaten blant annet vil tiltale husverten etter en relativt ny bestemmelse i straffeloven. Paragrafen 132a ble innført for to år siden, og er ment for dem som påvirker aktører i rettssaker.

Strafferammen er fem års fengsel. Det er også mulig at statsadvokaten vil kombinere bestemmelsen med andre paragrafer i straffeloven, noe som gjør at lenger straff kan idømmes.

Hos Riksadvokaten får BT opplyst at saken er til behandling, men at det vil ta flere uker før den er avgjort og sendt i retur til Bergen.

UENIGE: Her ble Mentz Dankert Løtvedt drept. Nå er aktørene uenige i om husverten bør tiltales for drapet. Mens politiets jurist mener 32-åringen bør tiltales for medvirkning til overlagt drap, mener statsadvokaten det ikke er grunnlag for drapstiltale. <p/> ARKIVFOTO: VEGAR VALDE