Dyrlegen, som er bosatt i Fitjar, betjener i dag Austevoll, Fitjar, Stord og Bømlo. Skal han dekke området som Landbruks— og matdepartementet (LMD) foreslår, må han nattetid rykke ut til Sveio, Haugesund, Karmøy, og Tysvær i tillegg.

— Dette er helt utenkelig for en person. Jeg kan ikke påta meg dette av faglige hensyn. Det vil være hasardiøst. Vi har et stort nok distrikt fra før, sier Slettebø.

Han er opprørt og mener forslaget vil sende veterinærberedskapen i distriktet 60 år tilbake i tid.

— Da hadde vi en dyrlege i hele Ytre Sunnhordland. Det er ubegripelig at oljenasjonen Norge skal spare 25 millioner kroner på å ta livet av både dyr og veterinærer.

Må betjene 12 kommuner

I utkastet fra LMD blir 11 vaktdistrikt i Sogn og Fjordane redusert til ni, mens Hordalands 11 distrikt reduseres til seks. Det skjer hver natt, hele døgnet høytids- og helligdager, og lørdag og søndag etter klokka 16.

— Jeg kan ikke begripe at det skjer mindre en lørdagskveld enn en onsdagskveld. Vi er veldig uenig i at noen skal sitte på et kontor i Oslo og bestemme brukernes behov, sier Arve Viken, leder i Vestenfjeldske veterinærforening.

Selv bor han på Frekhaug. Netter og helger vil han måtte redde syke dyr i 12 kommuner; Austrheim, Fedje, Radøy, Meland, Lindås, Osterøy, Bergen, Os, Sund, Fjell, Øygarden og Askøy.

— Jeg får en reisetid på en time i alle retninger. Superområdet Stor-Bergen og Nordhordland har 300.000 mennesker med et stort antall hobby- og sportshester. Utenfor Bergen må vi også ta oss av akuttilfeller på smådyr.

Ikke akkurat fergefritt

Enda mer bekymret er han for kollegaer i Sogn og Fjordane. I forslaget fra LMD er distriktet Førde, Gaular og Jølster slått sammen med Askvoll.

— Det blir et stort område der de allerede i dag frivillig kjører separatvakt i Gaular. Får de Askvoll i tillegg, blir det helt uforsvarlig, sier Viken.

Han nevner i fleng områder som kan by på trøbbel. Gloppen og Stryn med stor dyretetthet. Området Tysnes, Samnanger og Fusa får nå Kvam og Jondal i tillegg. Det kan medføre kjøreturer på 180 kilometer mellom ytterpunktene, inkludert ferge til Jondal, som ikke går om natten.

Ytre Nordfjord med ansvar for kommunene Vågsøy, Selje, Bremanger, Eid, får Vanylven fra Møre og Romsdal på kjøpet. Reisetidene kan komme opp i 3,5 time mellom ytterpunktene - inkludert ferge eller båt.

- Burde godtatt mindre

— Områdene blir for store og i praksis blir dette umulig å gjennomføre. Om en dyrlege får tre-fire timers reisetid, kan det være for sent. Jeg hadde håpet veterinærene godtok mindre godtgjørelse i stedet for å ta på seg så store vaktdistrikt, sier Arne Lofthus, fylkesleder i Hordaland Bonde- og småbrukarlag.

— Vi har gjort en så god jobb som mulig fra et skrivebord i Oslo, men vi har ikke nok lokalkompetanse til å se om dette vil fungere. Det må mattilsynene hjelpe oss med, sier Gunnar Hagen, seniorrådgiver i Landbruks- og matdepartementet.