• Jeg har hørt om eldre som ikke vil bli stelt av innvandrere. Det er veldig trist, jeg ville følt meg krenket om det hadde skjedd meg, forteller Chiku Ali ved Bergen Internasjonale Kultursenter.

— Jeg liker heller ikke at noen klapper meg på skulderen og sier at jeg er ok, mens andre innvandrere synes de ikke noe om.

Ali ser det er en viss tendens til at folk lar hendelser i verden påvirke sitt syn på enkeltpersoner fra andre kulturer.

— Noen tenker kanskje at alle som heter Ali er terrorister. Men folk må ikke blande sammen fæle ting i verden med enkeltpersoner her i Bergen, sier hun.

— Jeg opplever ikke hverdagsrasisme ofte, men jeg har bodd her i «100 år». Folk som ikke er så godt integrert opplever det mer, sier Ali, som forteller at hun tar igjen hvis noen er ufin.

— Jeg forsøker å få til en dialog for å finne ut hva det bunner i. Man må skille mellom rasisme og misforståelser. Rasisme er et stort ord. Rasisme kan også være gjensidig. Også innvandrere kan ha rasistiske holdninger mot nordmenn som trenger å avklares.

— Hva kan gjøres med hverdagsrasismen?

— Vi må jobbe med gjensidig integrering, lære nordmenn å kjenne andre kulturer og motsatt. Vi må snakke om det. Folk må forstå at vi er mennesker alle sammen.