• Se videoen over! Filmen som BT viste i helgen av en usedvanlig kjøring i Steinsviken i Fana i Bergen, har vakt sterke reaksjoner.

Det var 18 år gamle Marius Rongve og en kamerat som filmet bilen foran, en mørk Opel, i cirka 2,7 kilometer (se kart under).

På et tidspunkt er bilen farlig nær å kollidere med møtende trafikk — før den skraper opp autovernet to ganger.

— Bilen sjanglet noe voldsomt, sier øyenvitnet.

Kameraten så en mann som var alene i kjøretøyet, og anslår at han var i 40-årene.

Nå sier politisjef Morten Ørn ved Bergen Sør politistasjon at de vil opprette en straffesak om de får tak i råfilmen. Det spiller ingen rolle om sjåføren var påvirket.

Bilen stjålet

— Det kan se ut som føreren bryter trafikkreglene flere ganger. Vi vil vurdere å opprette straffesak, sier Ørn.

Og politiet har allerede tatt kontakt med Rongve.

— Jeg fortalte det jeg visste, sier han.

BT har kontaktet eieren.

— Jeg ble ganske overrasket da jeg så denne videoen. Det så vilt ut, sier han.

Mannen sier at han meldte bilen stjålet forrige uke.

— Jeg satte den fra meg onsdag, og plutselig var den borte. Et par dager senere fikk jeg tips om at den sto på en parkeringsplass på Skansen, sier han.

Daglige meldinger

Han er pensjonist, mens guttene altså mener at de så en mann i 40-årene bak rattet.

— Det var en stripe på siden, men ikke verre at det går an å vaske bort. Jeg har visst vært heldig. Døren sto også åpen, men alt var i orden innvendig, sier han.

Morten Ørn sier at de daglig får meldinger om liknende type kjøring.

— Viforsøker å spore opp og stoppe bilførerne. Enkelte ganger fastslår politiet kjøring i ruspåvirket tilstand, andre ganger fastslår politiet en helsetilstand som fører til inndragning av førerkortet, sier politistasjonssjefen, og legger til:

— Atter andre ganger er alt i orden med fører, og vedkommende blir gjort kjent med at medtrafikanter har reagert på kjøringen og gis en muntlig advarsel om politiet ikke selv har iakttatt ulovlig svak trafikkatferd.

Senket farten

Marius Rongve og kameraten fulgte etter fra Steinsvikvegen fra Nordahl Grieg videregående skole ned mot Rimi Steinsviken sør for Bergen sentrum.

— Først så vi at han holdt på å gå rett i rekkverket. Så fulgte vi ham ned mot Rimi hvor han plutselig senket farten til 20 kilometer i timen, sier Rongve.

I området er det 60-sone.

— Han var godt utenfor hvitstripen i det ene øyeblikket, og i det neste lå han over midtstripen. Det så ut som han holdt på å krasje med en bil som kom imot, sier Rongve.

— Videre nedover så det ut som han skjerpet seg, helt til han bestemte seg for å stoppe ved å kjøre inn på busslommen på andre siden av veien, fortsetter Rongve.

Ber om tips

Antallet førere som anmeldes for promillekjøring, er økende og Morten Ørn oppfordrer medtrafikanter som mistenker promillekjøring å kontakt politiet straks.

En kjøring i påvirket tilstand må bevises i tilknytning til kjøringen, eller såkalt etterfølgende rusinntak. Politiet kan ikke reise sak om promillekjøring dager etter hendelsen.

— I mange tilfeller skyldes denne typen kjøring at føreren har oppmerksomheten rettet mobilen, radio eller andre ting som ikke har med bilføring å gjøre. Det er et tankekors at enkelte har såpass liten oppmerksomhet rettet mot hovedformålet; nemlig å føre bilen aktpågivende, varsomt og hensynsfullt, sier Ørn.

NÆRE PÅ: I en sving i Steinsviken holdt det på å gå helt galt. I siste sekund klarer sjåføren av bilen til høyre å rette opp bilen, men senere krasjer han med autovernet to ganger. Politiet karakteriserer kjøringen som «svært uvøren».
2211-TIPSER