Det er ikke bare restaurantnæringen som har storinnrykk i julebordsesongen. Feiringen merkes også på legevakten, i fyllearresten og trolig også i skilsmissestatistikken.

Nå skal effektiv transport ut av sentrum begrense de mer uheldige sidene ved julebordsfeiringen.

— Har positiv effekt

Det er Bergen kommune, taxinæringen i Bergen, Hordaland fylkeskommune ved Skyss, Statens vegvesen og politiet som samarbeider for å legge forholdene til rette for rask og effektiv transport ut av sentrum.

— Dette er et tiltak vi i politiet ønsker velkommen nå i julebordsesongen, sier operasjonsleder Frode Kolltveit ved Hordaland politidistrikt.

Han tror effektiv transport vil hindre både ordensproblemer og voldsepisoder.

— Køer og knuffing mellom personer som vil hjem er typisk etter midnatt. Effektiv, offentlig transport ut sentrum vil helt klart ha en positiv effekt, sier han.

Bergen kommune har laget denne oversikten på sine hjemmesider:

Flere busser og hyppig bybane

I ukene 48-51 blir det satt opp flere busser på nattavgangene fredag og lørdag. Det gjelder for linje 50E til Sandsli, linje 600 til Os til Straume og linje 320 til Nordhordland. Skyss vil også supplere nattavganger på stamlinjene (linje 2-3-4-5) hvis det er behov for det.

Som vanlig har Bybanen avgang hvert 20 minutt nattestid. I tillegg er det satt inn ekstraavgang natt til lørdag klokken 02.58, og ekstraavgang natt til søndag klokken 03.10.

Flere drosjer

Taxinæringen øker også kapasiteten i julebordshelgene. For å sikre et effektivt tilbud bes publikum fordele seg på disse holdeplassene:

  • Ole Bulls plass og Torggaten vil bli prioritert i indre bykjerne.
  • Christies gate ved Festplassen. Her opprettes en midlertidig holdeplass for taxi mellom klokken 01.00-05.00 natt til lørdag og søndag.
  • Vetrlidsalmenningen. Holdeplassen er grei å bruke til alle bydeler.
  • Bryggen. Holdeplassen passer spesielt godt for publikum som skal nordover. Veiten kan bli stengt for annen trafikk enn taxi natten mellom lørdag og søndag. Også andre gater kan bli stengt dersom det blir nødvendig.