Problemet er at det ikke eksisterer noen utvekslingsavtale mellom Norge og Peru. Likevel har Justisdepartementet nå engasjert seg for å få Johansen hjem.

— Ikke lett

— Vi vil innlede forhandlinger med Peru om overføring av kvinnen til Norge. Men det blir ikke nødvendigvis lett. Alt avhenger av om Peru godtar at hun bør sone i Norge av hensyn til familien, sier rådgiver Johan Berg i Justisdepartementet til Bergens Tidende.

36 år gamle Johansen har sittet fengslet i den Lima siden hun ble pågrepet på den internasjonale flyplassen i Lima 3. mai 1999. Det peruanske narkotikapolitiet hadde lenge hatt henne i kikkerten. Da bergenskvinnen ble tatt, hadde hun med seg nesten åtte kilo kokain innkokt i to dusin ullgensere.

Ifølge 36-åringens egen forklaring skulle stoffet til Stavanger via Amsterdam. Retten dømte Johansen til fengsel i 15 år, ti år mindre enn aktors påstand. Bergenskvinnen anket straffeutmålingen, men uten å nå frem.

Tøffe soningsforhold

Både Johansen selv og hennes familie har bedt norske myndigheter gripe inn. Men verken myndighetene eller Johansens advokater har kunnet gå i gang med overføringsarbeidet før dommen var rettskraftig.

Advokat Ellen Haugsrud er oppnevnt som advokat for Johansen i Norge. Via 36-åringens forsvarsadvokat og det norske konsulatet i Peru holder hun seg oppdatert om arbeidet med å få Johansen hjem til Norge.

Bergenskvinnen soner nå sammen med 800 andre fanger i et av Limas tøffeste fengsler, hvor hun har opplevd både fangeopprør og voldelige fengselsbetjenter.

VIL HJEM: Narkodømte Tove Johansen (36) fra Bergen soner en straff på 15 års fengsel i Peru. Nå vil myndighetene hjelpe henne hjem til Norge.
ARKIVFOTO: ØRJAN TORHEIM