17-åringen har gjort seg bemerket i voldsstatistikken til politiet og i rettssalene i Nordhordland tingrett. Tre ganger er han dømt for omfattende voldsbruk.

Gir feile signaler

Foreløpig har det vært tre rettssaker mot 17-åringen. Den samme dommeren har gitt ham samfunnsstraff hver gang.

Den første dommen på 36 timer ble sonet uten anmerkninger. Da han skulle begynne på sin andre del kom han i trøbbel etter bare en time.

Politiet mener samfunnstraff er en for slapp reaksjon for 17-åringen. De har anket den siste dommen.

— Når han til stadighet blir tiltalt og domfelt for nye voldsepisoder, mener vi samfunnsstraff gir feile signaler, sier politiadvokat Bjarte Aarlie.

Sparket politimann i hodet

Nylig ble det tatt ut nok en tiltale mot 17-åringen.

Lørdag 6. august i år, i forbindelse med at politiet pågrep ham, sparket han en politibetjent i hodet. Han skal også ha kommet med alvorlige trusler, der han skal ha ropt ut navnet på politibetjenten og sagt: Jeg skal drepe deg, du er så godt som død.

Saken skal opp i Nordhordland tingrett bare en uke etter at anken i 17-åringens siste dom er behandlet.

17-åringen, som er bosatt i Bergen, har de siste to årene vært med å skape mye trøbbel i Nordhordland. Sammen med en kameratgjeng har han reist rundt i distriktet for å slåss og lage bråk på bygdefester og utesteder.

Fryktet gjeng

— Det er mange som frykter dem her ute. De er en slags skrekkgjeng, samtidig som det er andre som også ønsker å gi dem en lærepenge, og dermed har vi det gående med ville slåsskamper, sier politiførstebetjent Ove Hindenes ved Lindås og Meland lensmannskontor.

Asbjørn Strandbakken, professor i strafferett ved Universitetet i Bergen, er kritisk til bruk av samfunnsstraff i voldssaker. Samtidig mener han det er et viktig prinsipp at en skal strekke seg langt for å unngå å fengsle svært unge personer.

— Voldskriminalitet er ikke i kjerneområdet for bruk av samfunnstraff. Når en voldshandling skjer gang på gang, bør fengsling vurderes, selv om tiltalte er ung, sier Strandbakken.