En uke etter terrorangrepene mot Oslo og Utøya, opprettet Simen Willgohs (sitter i Bystyret for SV) et Facebook-opprop for å få et varig minnesmerke på Den blå steinen («Blå sten»). Steinen har siden tragedien rammet vært et samlingspunkt for alle i Bergen som ønsker å vise sin støtte til de berørte.

I sin Facebook-appell skriver Willgohs: «Når sørgetiden etterhvert går over i en mer normalisert hverdag og blomstene visner, er det viktig at Den blå steinen og plassen ikke blir overlatt til tomhet, men gis en mer permanent markering. Om det skjer med at steinen får en minneplate eller omdøpes er ikke det viktigste; men at den historiske mønstringen for samhold og kjærlighet med de som er rammet får en plass i ettertiden.»

- Respektløst

På samme side har noen kommentert at det er respektløst å foreslå endringer på Den blå steinen, og at et minnesmerke ville vært mer passende i Oslo eller på Utøya.

Willgohs er uenig og synes også Bergen trenger et minnesmerke:

- Dette er en nasjonal tragedie, det angår ikke bare ett sted eller enkeltpersoner. Dette gjelder oss som samfunn, og det er viktig at vi husker på dette, sier han til bt.no.

Han presiserer at dette kun er forslag, og at han kanskje kunne spurte enda mer åpent enn han gjorde.

Mannen som har laget Den blå steinen, Asbjørn Andresen (74), har fått med seg at den nå har fått en ekstra funksjon etter terrorangrepene.

- Jeg jobber mye med kunst i det offentlige rom. Når man får lov til å gjøre sånt som å lage Den blå steinen, er det veldig fint å få bekreftet det får en funksjon. Den blir som et slags møbel, og kan brukes til alt, sier han til bt.no.

Han synes imidlertid ikke noe om forslagene om å feste en minneplakett på steinen.

- Må stå som den er

- Nei, Den blå steinen må få stå som den er. Den er allerede balansert slik den ble laget, det vil aldri bli bra å gjøre endringer på den, sier han.

Omdøpe den vil han heller ikke høre snakk om.

- Blått er vel et poetisk uttrykk for ettertanke og sorg, så man skulle vel tro at navnet var passende allerede. Jeg forbinder blått med poesi og melankoli, sier Andresen.

Han ser imidlertid for seg et minnesmerke i nærheten av steinen, kanskje til og med så nærme som på platået steinen står på.

[No available link text]

- Vil gjøre plassen mer verdig

- Der synes jeg man kunne lage et minnesmerke i vakker design. Det vil fungere som et minne over det som har skjedd, og vil i tillegg gjøre hele plassen mer verdig, mener han.

Andresen ser for seg at folk vil få økt respekt for plassen generelt, og at den forhåpentligvis vil bli et sted hvor man ikke kaster fra seg søppel eller roter til på annet vis. I tillegg håper han sterkt at han vil få lov til å delta i prosessen hvis et minnesmerke skal opprettes.

Willgohs blir glad da han får høre at kunstneren er positiv til et minnesmerke i nærheten av Bergens mest populære møteplass.

- Sier noe om samfunnet

- Dette er helt topp. Etter hvert vil nok også folk flest se behovet for dette. Det sier også litt om et samfunn hvis man kan gi ett av sine beste byrom til en sak som dette, sier han.

Nå vil han fortsette med Facebook-gruppen og se hvordan saken utvikler seg.

Willgohs er også mannen som tok initiativet til fakkeltoget i Bergen etter tragedien.

- Hvorfor gjør du alt dette?

- Fordi Tore Eikeland ville gjort det.

I kommunen har man foreløpig ikke tatt noen stilling til hvordan Den blå steinen skal etterlates når blomster, kort, lys, tegninger og andre minnesmerker er ryddet bort.  Foreløpig er det bare vedtatt at alt materiale som er lagt ned til minne om terrorangrepet og de berørte, skal lagres og arkiveres.

- Vi skal vi ha en markering når vi går i gang med å rydde steinen. Det skal skje på en fin måte. Vi har nær kontakt med Oslo kommune og Arbeiderpartiet lokalt om dette, sier Ole Henning Målsnes, informasjonsrådgiver i Bergen kommune, til bt.no.

Vanskelig ryddeprosess

Han forteller at det er svært vanskelig å avgjøre når ryddearbeidet skal begynne.

- Det er veldig vanskelig å si når dette er passende. Det er ikke lett å sette noen dato på når folk ikke lenger ønsker å vise sin deltakelse på sammen måte som nå. Man kan heller ikke se bort ifra at det blir enda mer, nå som bølgen med begravelser begynner, sier han.

Hvordan synes du tragedien og tapet av menneskeliv bør markeres i Bergen? Bruk kommentarfeltet under!