— Vi kan ikke la lusekofter, troll og øl flyte utover hele Bryggen.

Arkitekt Jostein Molden fra arkitektkontoret Anna og Jostein Molden A/S har slengt seg inn i debatten om utformingen av området foran Bryggen. Kommunen ba om innspill, men mottok bare ett forslag før fristen gikk ut. Dette forslaget innebærer blant annet at området skal få tredekke helt ut til fortauskanten. Andre krefter ønsker brostein. Jostein Molden er mer opptatt av vann.

— Valg av dekke må være underordnet, mener han.

Molden har på eget initiativ tegnet et forslag til hvordan den nå bilfrie plassen kan utnyttes.

— Tre tusen kvadratmeter med plankegulv tilsvarer et halvt fotballstadion. Dette blir en ørken av et uteområde, mener han, og derfor ønsker arkitektfirmaet seg et vannspeil.

Ferdig til turistsesongen

En kanal med bredde på mellom fem og elleve meter skal skape vannspeil langs den bilfrie sonen.

— Dette er et forsøk på å skape litt liv på Bryggen, forteller Molden.

Han melder om positive tilbakemeldinger på at det kommer nye innspill.

— Men det spørs om det finnes penger til noe slikt, kommenterer Molden.

Han tror også at antikvariske hensyn kan sette en stopper for forslaget. Moldens idé er ikke tidligere offentliggjort, og er ikke en del av den saken som nå behandles i kommunen.

— Jeg kjenner ikke til dette forslaget, forteller Kjetil Hauge i Bryggen Private Gårdeierforum.

Han skjønner at folk engasjerer seg i hva som skjer på Bryggen, men skulle ønske at det hadde skjedd på et tidligere tidspunkt.

— Det blir vanskelig å forholde seg til forslag som kommer etter fristen. Det kan i verste fall føre til at det ikke skjer noen ting på Bryggen, mener Hauge.

Han er opptatt av at det blir fattet en beslutning slik at Bryggen er klar til turistsesongen starter.

Lover rask behandling

Lasse Bjørkhaug i Stiftelsen Bryggen kjenner til forslaget fra Molden og mener vi trenger en debatt om hva som skal skje på området.

— Det er flott at folk engasjerer seg, er hans kommentar.

Byråden for byutvikling, Lisbeth Iversen, kjenner også til forslaget om vannspeil.

— Det er et spenstig forslag, men det ligger ikke inne i saken nå. Vi ser etter en løsning som fungerer på kort sikt og som ikke nødvendigvis er så dyr eller komplisert, sier hun.

De første dagene som byråd har vært «mildt sagt hektiske», men Iversen lover at saken om Bryggen ikke skal utsettes i det uendelige.

— Saken kommer opp umiddelbart, det vil si i neste byrådskonferanse. Her må det skje noe frem til våren, sier hun.

Noe som gjør Bryggen attraktiv både for turister og for bergensere.

Planker, stein eller vann? Si din mening du også på bt.no

MER VANN: Arkitektene Anna og Jostein Molden A/S ønsker seg vann, ikke bare i Vågen, men også på den bilfrie delen av Bryggen.<p/> ILLUSTRASJON: ANNA OG JOSTEIN MOLDEN A/S
FOR MYE TRE: - Tre tusen kvadratmeter med plankegulv vil gjøre Bryggen til en ørken av et uteområde, mener Jostein Molden.<p/> ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ