Stortingsrepresentant Marianne Aasen Agdestein, som leder familiepolitisk programutvalg i Arbeiderpartiet, vil ha obligatorisk barnehage for femåringer.

Aasen Agdestein leder et internt Ap-utvalg som jobber med innspill til Arbeiderpartiets programkomité om framtidig familiepolitikk. Hun regnes også som en av de fremste kandidatene til å overta statsrådstaburetten etter Manuela Ramin-Osmundsen.

– Et slikt opplegg kan bidra til å gi alle barn en bedre og tryggere skolestart, sier stortingsrepresentant Marianne Aasen Agdestein til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Aasen Agdestein presiserer at det ikke er snakk om å skyve på skolestarten. Men hun mener det er på høy tid å diskutere om det ikke bør bli obligatorisk barnehage for femåringer. Bakgrunnen for utspillet et at det snart er full barnehagedekning og at Ap ønsker å fjerne kontantstøtten.

– Noen hevder at barnehager er i ferd med å bli en slags småskole med økt pedagogisk tilbud. Vi må kalle en spade for en spade og innrømme at det for femåringenes del er snakk om en førskole. Da bør tilbudet til femåringene bli obligatorisk, mener Aasen Agdestein.

– I dag er det sjokkerende mange innvandrerbarn som ikke kan norsk når de begynner på skolen fordi de ikke har gått i barnehage som små, sier hun.

  • Enig med Agdestein? Diskutér saken her.
HÅVARD BJELLAND