• Spar oss for toaletter, kjøleskap og badekar i år, sier Odd Hugo Eriksen, tønnebål-veteranen på Laksevåg. Han vil lage sankthansbål, ikke være bossmann.

Bålbyggerne fra Laksevågs Bueskyttere har vært i sving med båldugnaden siden 21. mai, og tønnebålet i Kirkebukten er allerede kommet opp i flere mannshøyder, to små uker før det skal fyres opp.

Samtidig arbeides det på spreng fra kommunens side for at området på sankthansaften skal se mest mulig ut som en park og minst mulig som den anleggsplassen det er i dag, med skeive gjerder og gravemaskiner.

— Et tilbakevendende problem hvert år er at folk dumper all slags boss på bålplassen, ofte i nattens mulm og mørke, forteller Eriksen.

— I år, når plassen begynner å ta form som bydelspark, ønsker vi i hvert fall ikke at den skal brukes som fylling, forklarer han.

Stjeler tønner

Arrangementssjef Eriksen har tyve års erfaring med bålet og bålarrangementet på Laksevåg. Han vet hva han snakker om når han sier at litt for mange bruker Kirkebukten som bossplass fordi de ikke gidder kjøre helt til Rådalen.

— Et år brukte vi ti tusen kroner på å få kjørt vekk flere tonn ubrukelig trevirke som var dumpet her, forteller han.

Stort blidere er han ikke på dem som bruker sommernettene til å stjele tønner.

— Spør ikke meg hva de bruker tønnene til, kanskje til teiner eller blomsterkasser, men stjeles gjør de.

Tønner fra Kavli

I de senere år har det gått med i underkant av 400 tønner til «verdens høyeste tønnebål», ifølge Guinness rekordbok.

— I motsetning til i fjor er vi i år selvforsynt med tønner, i den forstand at vi får dem lokalt, forteller Eriksen.

Det er fra Kavli tønnene kommer i år.

— Fordi kommunen har stilt lagerplass til disposisjon har vi vært i stand til å samle tønner fra august i fjor, og akkurat nå mangler vi bare en tyve-tredve stykker, orienterer bålveteranen.

I fjor måtte tønnene delvis fraktes helt fra Mo i Rana, en operasjon som kostet 15.000 kroner.

Oppholdsvær, please!

Tradisjonen med tønnebål på Laksevåg er mer enn 100 år gammel, men nøyaktig hvor gammel tradisjonen er, er uklart. Men det gjettes på cirka 110 år.

— Uansett er jeg og andre med meg veldig glad for at buekorpsets gutter stadig viser stor interesse for å holde i hevd tradisjonen med bålbygging, sier Odd Hugo Eriksen, som ønsker seg 18 grader og oppholdsvær når årets bål tennes søndag 23. juni.

Men ikke boss, som sagt.

NEI TIL BOSS: Arrangementssjef Odd Hugo Eriksen ber folk om ikke å bruke plassen rundt tønnebålet som bossfylling. - Det holder fint med tønnene, forsikrer han.
Foto: Gidske Stark