Det står ikke akkurat på engasjementet når cruiseentusiast Ola Hiis Bergh og andre veteraner vil ha superyachter inn i vestlandske fjorder.

Eks-turistsjefen Hiis Bergh på snart 82 holder i disse dager et høyt tempo for å sondere mulighetene for å få flere velstående turister med stort pengeforbruk til Norge. I første omgang som passasjerer på superyachts, i neste omgang som ferierende hotellgjester.

— Sesongen for superyacht-cruising i Norge vil måtte bli kort, fra medio mai til medio august. Men med det renommé norsk natur og spesielt de norske fjordene etter hvert har fått, burde det være mulig å påvirke slik at man for en periode om sommeren velger Fjord-Norge som et alternativ til Middelhavet, sier Hiis Bergh.

- Et krevende marked

Denne uken er han og andre aktører på rundtur for å se nærmere på destinasjoner som Rosendal, Bekkjarvik, Ullensvang og Aurland/Flåm.

Bakka/Gudvangen og Skjolden står også på listen over aktuelle steder for yacht-cruising.

— Dette markedet er meget krevende og skiller seg vesentlig ut fra vanlig cruiseturisme. Derfor vil det være fornuftig å få gjennomført et testprosjekt på inntil tre år, fremholder Hiis Bergh.

À la carte-meny

For å få disse superyachtene til Norge mener han det bør serveres en à la carte-meny av destinasjoner med forskjellige og spesielle tilbud og aktiviteter.

— Vi kaller prosjektet «Norway à la carte for superyachtsË. På sikt er målet å få charterselskaper til å stasjonere fartøyer fortrinnsvis i Bergen noen sommermåneder, og la gruppene som vil cruise i Fjord-Norge komme til og fra Vestlandet med fly.

Ola Hiis Bergh ser for seg yachtcruisinger på syv, ti eller 14 dagers varighet.

Bekkjarvik er klar

Bekkjarvik i Austevoll er blant turiststedene som ønsker å få til en organisert yachtcruising i fjordene på Vestlandet. Derfor er den tidligere turistsjefen i Bergen engasjert for å få til et samarbeid mellom de mest kjente stedene som kan tenkes å ta imot slike fartøyer og velstående turister.

— Arbeidet som pågår nå kan vel kalles et forprosjekt, sier Inge Halstensen, grunneier og leder i Halstensen Holding i Bekkjarvik.

— Jeg tror vi er avhengige av å få til et samarbeid mellom fem og ti destinasjoner for at dette skal bli liv laga.

Møtes i Bergen torsdag

- Hva kan Bekkjarvik tilby yachtturister?

— I Austevoll har vi snakket om turisme i 50 år, men det skjedde ikke så mye før det ble fart på det gamle gjestgiveriet. Nå har vi blant annet utvidet torget med 6000 kvadratmeter, etablert folkemuseum, bygget gjestehavn, molo og 200 meter kaianlegg. Målet er at velstående turister skal få spennende opplevelser og legge igjen penger både her og ved de andre destinasjonene, sier Halstensen.

Torsdag er representanter for Innovasjon Norge, fylkene, turoperatører og skipsagenter invitert til et møte i Bergen, hvor dette prosjektet skal presenteres av initiativtakerne.

Betenkt på kvaliteten

— Yachtturister er velstående mennesker, som legger igjen mye omsetning utenfor båten, sier Kristian Jørgensen, administrerende direktør i reisemålselskapet Fjord Norge AS.

Han er likevel litt betenkt over hvorvidt man vil klare å levere den kvaliteten som forventes av en slik målgruppe.

— Slike turister har standarder og behov det kan være vanskelig å etterkomme, for eksempel helikoptertransport, som det er strenge regler for.

- Tror du et slikt prosjekt vil lykkes i de vestlandske fjorder?

— Både ja og nei. Jeg tror ikke det blir et stort volum på dette. Det kan bli et positivt innslag, men det kommer neppe til å skje i stor skala. Til det tror jeg det vil være for krevende å levere den standarden disse turistene er ute etter, sier Jørgensen.