— Alle de tre kommunene har en presset økonomi. Sammenslåing vil sikre en mer effektiv administrasjon og et bedre tjenestetilbud til innbyggerne, sier Magne Djuvik, gruppeleder for tverrpolitisk samlingsliste i Fusa.

Han ser for seg at den nye storkommunen, som til sammen vil ha 22.000 innbyggere, skal ha administrasjonssentrum på Osøyro.

— Det er viktig at alle i den nye kommunen får en «vi-følelse». Da må satsingen på samferdsel i området styrkes så alle får akseptabel reiseavstand til kommunesenteret, sier Djuvik.

Gruppelederen mener innbyggerne i alle de tre kommunene bør få si sin mening i en folkeavstemning. I første omgang ønsker han å kalle inn ordførerne og gruppelederne fra kommunestyrene i Os, Fusa og Samnanger til et felles møte. Fylkesmann i Hordaland, Svein Alsaker, har tidligere tatt til orde for at de tre kommunene bør slås sammen for å sikre mer effektiv drift. Men ikke alle er like positive til ideen. Os-ordfører Terje Søviknes er lite lysten på å utvide kommunegrensene.

— Vi i Os står ikke jublende og tar imot Fusa og Samnanger sånn helt uten videre, sier Søviknes til Bergens Tidende.

Han tror de to mindre og fattigere kommunene har mer å hente på en sammenslåing enn storebror Os.