— Blod er livsviktig, sier leder for helseforetakets blodbank, Anna-Marie Tveita.

For å sikre blod i de kritiske sommermånedene blir medlemmene i lokale idrettslag invitert som blodgivere. Vanligvis får hver enkelt blodgiver en gave førstegang de tapper blod. I stedet for å gi gave kan Blodbanken gi pengene til det lokale idrettslaget blodgiveren representerer, heter det i en pressemelding fra Helse Fonna.

— Vi trenger friske folk i alle aldrer, sier Anna-Marie Tveita. Hun ber foreldre til unge idrettsutøvere om å bli blodgivere.

— På den måten bidrar de til en livsviktig sak, samtidig som de støtter sitt lokale lag, sier Tveita. Hun håper folk tar ansvar og melder seg som blodgiver.

— Vi vet aldri hvem som rammes av neste ulykke, sier lederen for Blodbanken. Avaldsnes Idrettslag har allerede tatt i mot oppfordring.

— Dette er en viktig sak. Vi vil be våre medlemmer bidra som blodgivere, sier daglig leder Norvald A. Kaldheim i AIL.

Sommeren kritisk Ofte er det en generell blodmangel i hele landet i sommermånedene. I Helse Fonna ser Anna-Marie Tveita allerede faresignalene. I begynnelsen av mai er det flere som slutter som blodgiver enn hva sykehusene klarer å rekruttere inn.

— Fordelt på sykehusene Odda, Stord, Sauda og Haugesund er det hver uke rundt 100 personer som gir blod, men etterspørselen etter blod er stadig økende, sier Tveita.

Ulykker og kreft I tillegg til de akutte ulykkene er det mange kreftpasienter som trenger blod. Dagens avanserte kreftbehandling krever spesielle blodprodukter. Mangelen er størst av typen 0+, 0- og A-. Blodtypen 0- brukes som nødblod ved livstruende skader. Hun håper idrettsfolk tar utfordringen og blir blodgiver. De lokale idrettslagene vil få et skriv fra Helse Fonna hvor de oppfordres til å skaffe blodgivere.

Det tar en måned fra du blir testet til du kan levere blod til Blodbanken.

— Vi trenger friske folk fra 18 til 60 år, sier Tveita. Hver blodgiver må fylle ut et helseskjema, testes og gjennomgå et in-tervju før du blir blodgiver

Bergens Tidende