Drage, som bor i Fardal i Sogn og Fjordane, mener politiet må gjøre noe for å hindre flere slike telefontrusler.

— Dette må det bli slutt på. Jeg tenker på gamle folk, som sitter og blir villedet rundt omkring. De kan miste pengene sine, sier hun til bt.no.

Gikk nesten fem på

Det siste halvåret har hun mottatt flere telefonsamtaler fra personer som snakker gebrokkent engelsk, og forteller at de ringer fra Microsoft i New York.

Telefonene har kommet tidlig om morgenen, og de ber henne skynde seg å logge seg på pcen, og gjøre som de sier - hvis ikke vil pcen havarere.

— Den første gangen holdt jeg på å gå fem på. Men da han sa at jeg måtte legge inn passordet mitt, stengte jeg av. Jeg føler en viss aggresjon hos de som ringer, sier Drage.

Til politiet

Bt.no har skrevet om flere andre har opplevd tilsvarende telefonsamtaler den siste tiden.

Drage valgte å gå til politiet med den siste telefonsamtalen, som hun opplevde som truende.

— Jeg spurte ham hva han virkelig var ute etter. Penger, sa han. «You have much money». Han skulle ha penger av meg, og sa: «Or you will be killed». Da begynte jeg å stusse, det er jo så til de grader en trussel. Han ble rasende sint, og sa at hvis jeg ikke gjorde som han sa, skulle han få noen til å komme og knuse meg, forteller hun.

Vil til bunns i det

Men på Sogndal lensmannskontor følte hun ikke at hun ble tatt alvorlig. 62-åringen, som selv er privatetterforsker, mener dette er noe politiet må se nøyere på.

— De må komme til bunns i hvem som driver med dette, slik at de blir tatt, sier hun.

Politibetjent Stein Helge Selland ved Sogndal lensmannskontor bekrefter at han snakket med Drage i går.

— Dette er noe mange i kongeriket er utsatt for om dagen. Jeg ga råd til henne om hva hun måtte passe seg for i fremtiden. Dette er en lei tendens som er kommet. Det er nytt felt der folk med uhederlige hensikter prøver å lure nordmenn, sier Selland.

- Legg på

Hans råd er at man ikke bør opprette kontakt med dem som ringer.

— Man bør bare legge på, og ikke følge oppfordringene i det hele tatt. Dette er et vanskelig felt å etterforske, ettersom telefonene kommer langt borte fra, sier politibetjenten.

Han har fått flere henvendelser om det samme, der han har gitt lignende råd.

— De har heldigvis ikke gått på, men dette gir oss et varsel om hva som er i gjære, og er noe som er registrert på landsbasis også.