Roger Marthinsen har bodd i Telthussmauet, knapt hundre meter fra Skansedammen, i seks år. I løpet av disse årene har vindusrutene i huset blitt punktert i tur og orden.

Ødelagte vindusruter

— Bare i fjor skiftet vi ut nesten alle vinduene i annen etasje. Det kostet 25.000 kroner. Verst rammet er den siden av huset som vender ut mot avfyringsstedet, sier Marthinsen.

Han er overbevist om at skadene skyldes sprengningene, og han stiller spørsmål ved lovligheten av såpass kraftige sprengninger så tett opp til bebyggelsen.

Sprekker på badet

Og det er ikke bare vinduene det dreier seg om.

— For et år siden oppdaget vi en lang sprekk i det forholdsvis nyanlagte badegulvet. 16. mai i år hadde vi takstmann her for å dokumentere sprekken og måle lengden. Etter saluttene på 17. mai ble sprekken kontrollmålt. Da hadde den blitt 30 centimeter lengre. Sammenhengen skulle være åpenbar, sier Marthinsen, og han synes ikke det er underlig at det oppstår skader.

Kraftig skyts

— Det må være unødvendig kraftig skyts de bruker. Trykkbølgene er så sterke at hele huset rister, blomsterpottene hopper i vinduskarmen og bilder danser på veggene. I følge byggtekniske fagfolk er det ingen standard isolerglass som kan tåle en slik trykkbølgepåkjenning i umiddelbar nærhet av et kanonskudd. Dette er noe som er helt umulig å beskytte seg mot. Vi kan jo ikke flytte huset heller, sier Marthinsen.

Fasaden full av sprekker

For noen år siden, etter at han overtok huset, pusset han opp hele fasaden i huset, som er bygget i mur.

— Jeg kan jo ikke bevise at det er noen sammenheng, men jeg reagerte på at det var uvanlig mange sprekker i muren, og jeg har sterk mistanke om at også dette kan ha noen med sprengninger gjennom mange år å gjøre, sier han.

Vekk fra bebyggelsen

I år tok han kontakt med Forsvaret to dager før nasjonaldagen og bad dem pent om å legge skytingen til et annet sted.

— Jeg fikk ikke noe svar. Det virker som om Forsvaret overhodet ikke tar denne saken alvorlig.

Marthinsen foreslår at enten Bergenhus festning eller Fjellveien kan bli åsted for fremtidige salutter.

— Iallfall bør det foregå et sted med større avstand til bebyggelsen, sier Marthinsen.

Han sier han ikke først og fremst ute etter økonomisk kompensasjon for utgifter han har hatt i forbindelser med reparasjoner på huset. Hovedpoenget er at det en gang for alle skal bli slutt på saluttene fra Skansen.

Har gitt opp

Jan S. Simonsen bor tvers over gaten, i Øvre Blekevei. Der har han bodd i 38 år. Simonsen kan skrive under på at 17. mai saluttene er et problem. Han forteller at også han har måttet skifte ut flere vinduer i huset sitt, og han mistenker sterkt at det har med saluttene å gjøre.

— Hver eneste 17. mai gruer vi oss til saluttene og lurer på hvilke skjulte skader huset vårt er blitt påført denne gangen. Vi har slitt så lenge med dette at nå har jeg gitt opp å få gjennomslag, sier han.

HAR FÅTT NOK: Roger Marthinsen måtte skifte ut nesten alle vinduene i annen etasje. Han mener at huset hans blir «ofret» for å skape feststemning i byen på nasjonaldagen.
Sævig, Rune