Inne i leiligheten på Sydneskleiven sitter ti måneder gamle Ulrik S. Aase på gulvet med store øyne. Til høsten skulle han ha begynt i barnehage, men slik blir det trolig ikke.

— Hvis vi hadde takket ja til plassen i Indre Arna barnehage, ville vi ha fått en reisetid på tre timer hver dag. Det går jo ikke, sier pappa Carl Christian Aase.

Foreldrene søkte på tre sentrumsbarnehager, og ble svært overrasket da de fikk brev med tilbud om barnehageplass i Arna.

— Det sto i brevet at Bergen kommune med dette hadde oppfylt sine forpliktelser, men det er jo bare tull. De kan ikke forvente at man skal bruke tre timer hver dag på å hente og levere barna, sier Aase.

1842 nye plasser

I går vedtok bystyret en ny plan for barnehageutbygging i Bergen. Gjennomføres alle tiltak, betyr det 1842 nye barnehageplasser og en dekningsgrad på 97 prosent i Bergen innen 2015. Det legges opp til å tilby barnehageplasser i de bydelene hvor barna bor. Det skal også bygges barnehager der barnetallet forventes å stige og der dekningsgraden er lavest.

— Sett i mine øyner, er dette en av de viktigste planene som vedtas i denne perioden, sa Filip Rygg på bystyremøtet.

Men Simon Willgohs i SV er ikke fornøyd. Han mener barnehageplanen kun gir en illusjon om barnehagedekning der barna bor.

— Byråden vil si at det er full bydelsdekning, men i realiteten får en ikke de nærbarnehagene som folk tror at de vil få, sier han.

Han mener opptaksområdene er for store og at det bør innføres rett til barnehage innen fire kilometer fra hjemmet.

— Denne planen politisk vedtar økt bilkjøring til barnehager de neste årene. Det kommer til å bli en massiv bilkjøring, særlig i sentrum, mener Willgohs.

Han kritiserer også planen for ikke å være realistisk i beregningen av behov for nye barnehageplasser.

— Vi har regnet oss frem til at den ikke vil gi full dekning i mange bydeler. Særlig hardt rammet blir Årstad nord, hvor det er lagt opp til en økning på 30 plasser. Vi mener behovet er mellom 60 og 80 nye plasser. I sentrum er det underdekning, og det vil det også bli med denne planen, sier han.

- Uforsvarlig behandlingstid

Willgohs var også kritisk til behandlingstiden planen fikk.

— Skolebruksplanen fikk syv måneders behandlingstid. Denne fikk 15 dager. Det er ikke forsvarlig, sier han.

Barnehageplanen fikk også mye ros under gårsdagens bystyremøte.

— Ikke bare sikrer den full barnehagedekning, men også bydelsdekning. Vi legger også opp til at barnefamilier får barnehageplass når de ønsker det på året, sa Marita Moltu (KrF)

Norvald Bjarne Visnes (H) påpekte at planen også innebærer en økning i kvaliteten på barnehagene.

— En tar sikte på å bygge barnehager med plass til 60–80 barn, noe som er vist å være den beste størrelsen, sier han.

Dagmammakø

Men for den lille familien i Bergen sentrum hjelper gårsdagens plan lite.

For å komme seg til barnehagen måtte de ha gått til togstasjonen, tatt toget til Arna, gått cirka ti minutter til barnehagen, tilbake til stasjonen og så ventet på neste tog, som går hver halvtime. Det betyr at de måtte ha tatt tog fra Bergen senest 6.57 for at mamma Anne Solsvik skulle ha nådd jobben i sentrum klokken åtte.

— Å si at man har full barnehagedekning i Bergen, blir helt feil, sier Ulriks pappa.

Nå prøver foreldrene å få tak i dagmamma, men heller ikke det har vært så lett.

— Vi har snakket med mange dagmammaer, men det har ikke gitt resultater. Vi står på venteliste hos flere av dem, og må vente og se om noen andre barn får barnehageplass før høsten, sier Aase.

Familien fikk brevet om barnehageplass i slutten av mai, flere uker etter svarfristen.

— Hadde vi fått vite dette før, ville vi ha stilt sterkere i jakten på dagmamma. Nå er vi sist i køen der, sier pappaen.