DAG IDAR TRYGGESTAD GARD STEIRO

I går la statsadvokat Gert Johan Kjelby ned påstand om at 40-åringen dømmes til seks års fengsel.

— Det er han som er lederen og som helt åpenbart har kunnet dirigere sine folk rundt og be dem om å stille penger uten spørsmål, sier Kjelby.

Påtalemyndigheten mener de også er bevis for at 40-åringen ikke er en fersking i faget.

— Det er helt klart at han i en tid har drevet med narkotika uten at omfanget, utover det som står i tiltalen, kan påvises, sier Kjelby.

Han mener å ha dekning i rettspraksis for en påstand om seks år fengsel. Straffen er i hovedsak for kjøp av 30 kilo hasj, som ble beslaglagt av politiet i oppkjørselen til Union MC i februar i fjor.

I tillegg skal mannen straffes for salg av amfetamin og befatning med 10.000 narkotiske tabletter.

Får aktor det som han vil, blir også de fem andre på tiltalebenken sendt bak murene i flere år:

  • 26-åringen, som er medlem i Hells Angels og som skal ha formidlet hasjen, bør få fire år og seks måneder.
  • Prøvemedlemmet i Union (39), som var hovedmannens løpegutt, bør få fire år og tre måneder.
  • 33-åring fra Drammen, som knyttes til den HA-sympatiserende klubben Norsemen, bør straffes med fengsel i fire år og ni måneder. Han ledet transporten av hasjen til Bergen. Statsadvokaten mener det er skjerpende at han har forsøkt å legge skylden på lillebror.
  • Lillebroren til Norsmen-medlemmet er den eneste som har lagt kortene på bordet. Han innrømmer å ha fraktet hasjen til Bergen, men hevder han ikke ante omfanget. Straffen bør likevel settes til fire år og tre måneder, mener aktor.
  • Drammenser (23) var med som følge på turen til Bergen. Statsadvokaten mener han visste mer enn han har villet innrømme og krever fire år bak murene.

Advokat Jørgen Riple, som forsvarer den utpekte hovedmannen, mener at straffen er for streng og ikke står i forhold til hva som ellers blir gitt. Nylig ble et av vitnene i vår sak dømt til ni års fengsel for befatning med 346 kilo hasj. Så krever aktor i denne saken seks år for 30 kilo. Det rimer ikke, sier Riple.

Dom i saken er ventet over helgen.

KREVER HARD STRAFF: Statsadvokat Gert Johan Kjelby mener 40-åringen som står tiltalt i Union-saken har drevet med narkotika uten at omfanget, utover det som står i tiltalen, kan påvises.<p/> ARKIVFOTO: TOT HØVIK