ATLE ANDERSSON

Dette er noen av restriksjonene vann— og avløpsetaten i Bergen kommune vil foreslå i de nye bestemmelsene for nedbørsfeltet til Svartediket og Sædalen vannverk.

De nye reglene skulle vært sendt ut på høring omtrent samtidig som det ble slått parasitt-alarm i Bergen. Nå fører Giardia-utbruddet til at vann- og avløpsetaten vurderer om restriksjonene skal gjøres enda strengere enn opprinnelig tenkt.

— Vi må se på dette med nye øyne, i lys av det vi nå opplever, sier sjefingeniør Arne Seim til BT.

Tarmbakterier

Han bekrefter at saueforbud i hele nedbørsfeltet til vannverkene Svartediket og Sædalen ligger inne i forslaget til nye klausuleringsbestemmelser. Årlig sender rundt 30 bønder i Varegga Grunneigarlag 1400-1500 sauer og lam på sommerbeite i Byfjellene. De flokker seg jevnlig helt ned mot Svartediket og andre drikkevannskilder.

Nedbørsfeltet er kommunens eiendom, og omfatter vestsiden av vannskillet på Vidden, Vardegga og over Rundemanen.

Kommunen har tidligere fått påvist for høye tarmbakterienivåer både i Svartediket og tjern og bekker som ligger innenfor nedbørsfeltet. Saueperlene har vært i søkelyset som mulig kilde til forurensning av drikkevannet.

Kan få gjerde

Mange mener hundeskitten er et vel så stort problem som sauer på beite i sommermånedene. Hundeeiere som slipper sine firbeinte løs helt nede i vannkanten, er ikke et uvanlig syn langs Svartediket. På varme sommerdager er det også en del som faller for fristelsen til å ta seg en dukkert i drikkevannskildene på Byfjellene, eller slår opp telt ved Svartedikets innerste bredd. Telting er ikke tillatt i 100-metersbeltet til drikkevannsmagasinene.

— Er det aktuelt med fysiske sperringer som gjerder rundt selve drikkevannskildene?

— De nye bestemmelsene vil få strenge regler som skal hindre ferdsel og opphold ved Svartediket og de tre vannene som er inntak til Sædalen vannverk. Det er for tidlig å si hvordan restriksjonene konkret skal gjennomføres. Dette skal vi nå se nærmere på, sier Seim.

Når det gjelder hundeeiere, så minner Seim om båndtvang-bestemmelsene i politivedtektene.

Brushytten forsvinner?

Et annet forslag som har fått ny aktualitet er flytting av Brushytten. BT har tidligere skrevet at kommunens vann- og avløpsavdeling vil flytte landemerket ved foten av Blåmanen til et område som ligger utenfor nedbørsfeltet til Svartediket. Årsaken er ikke forurensning fra selve hytten, men all aktiviteten rundt den 73 år gamle byfjellsinstitusjonen. Forslaget førte til sterke reaksjoner, men er ikke blitt mindre aktuelt etter Giardia-marerittet.

Seim understreker at flytte-forslaget ikke er forlatt. Også fritidssenteret Aasebu ved Halvdan Griegs vei kan forsvinne fordi aktiviteten rundt hyttetunet, ifølge vann- og avløpsetaten, representerer en forurensningsrisiko.

Mens Bergen Turlag tidligere har tatt til orde for at byfjellsvannene bør åpnes for fritidsfiskere og skøyteløpere, står vann- og avløpsavdelingen fast på at det også i fremtiden må være forbud mot aktiviteter som bading og fiske i nedbørsfeltet.