Klyve er lei av foreldre som ikke tar hensyn til barna når de fyller opp glassene. Nå går han til frontalangrep mot det han kaller «passiv drikking».

— Ikke bare grøftefyll

— Det kan være like skadelig som passiv røyking. Vi får mange henvendelser fra barn som sliter med at foreldre drikker. «Jeg smiler med når de andre ler av pappa, men inni meg gråter jeg», forteller de. Det er ikke bare grøftefylla som er problemet. Også moderat drikking gjør vondt for barna. Ingen liker ikke å se at foreldrene forandrer seg, forklarer han til bt.no.

— Vi har også behandlet mange voksne som innhentes av fortiden. Det er utrolig mye skjulte plager på grunn av foreldres alkoholbruk, legger undervisningslederen til.

Klyve mener foreldre som uhemmet heller innpå med alkohol hjemme, kan skyve sine egne barn ut i narkohelvetet.

— Det ligger i ungdoms natur å gjøre opprør på et eller annet vis. Når signalet hjemmefra er at alkohol er helt greitt, føler de for å ta steget enda lenger. Da kan narkotika være et naturlig valg, tror han.

Signaleffekt

Undervisningslederen presiserer at forslaget er seriøst ment, melder NRK.

— Mange vil sikkert oppfatte dette som en moraliserende pekefinger. Jeg er selvsagt ikke ute etter at «alkoholpoliti» skal storme hjem og ta stikkprøver av foreldre. Det viktige er signaleffekten av en slik promillegrense. Jeg er på jakt etter klare kjøreregler som sier at det ikke er akseptabelt å drikke seg full foran barna dine. Og promillegrensen på 0,5 er jo nettopp blitt ledig, avslutter han.

NY PROMILLEGRENSE: Undervisningsleder Arne Klyve krever promillegrense på hjemmebane.