— Personkonflikter som kan ødelegge dette flotte tiltaket for byens fattige er det siste vi trenger nå, sier Trude Drevland (bildet) til Bergens Tidende.

— Jeg ønsker å mane til ro og bruk av fornuft. I Bergen har vi nå om lag 10.000 fattige. Av dem er 1100-1200 barn. Det er tydelig at ildsjelene bak huset nå sliter med å få tingene på plass. Da trengs det noen profesjonelle styremedlemmer i tillegg til ildsjelene, sier Trude Drevland.

Taus Birgitte

BT skrev søndag at en av ildsjelene, Terje Lerøy, er blitt ekskludert fra interimsstyret i fattighuset. Et annet styremedlem, Kari Meyer, vil i dag politianmelde ham for å ha kommet med grove trusler mot henne.

Bergen kommune hadde ikke råd til å bevilge nok penger til huset, og ildsjelene måtte derfor på sponsorjakt. Lykken var stor da Birgitte Friele, datteren til ordfører Herman Friele, nylig reddet tiltaket økonomisk ved å gi en støtte på 250.000 kroner i året i tre år fremover.

Bergens Tidende har vært i kontakt med Birgitte Friele, som ikke ønsker å kommentere denne saken.

— Det viktige for meg er at de menneskene som trenger hjelp, får den, sier hun.

- Slutt å skyte

Et tidligere styremedlem, Ingvar Grastveit, sier at han har full tillit til det sittende styret. Grastveit gikk ut av styret før eksklusjonen av Lerøy.

— Det er ulike syn på hvordan ting skal gjøres. Det er dumt siden alle har samme mål; å jobbe for de fattige i Bergen. Og i tillegg har vi hatt brei støtte, fra RVs Torstein Dahle til Høyres Erna Solberg, sier Ingvar Grastveit.

Han tror styret bør drøfte Trude Drevlands forslag om å få inn profesjonelle styrerepresentanter.

— Målet var jo at dette skulle være en brukerstyrt organisasjon, men jeg tror de ansvarlige bør se på det på nytt. Det er viktig å få et levedyktig hus, sier Grastveit til Bergens Tidende.

Han oppfordrer nå de involverte partene til ro rundt fattighuset.

— Skyt ikke mer enn nødvendig på hverandre, sier Grastveit.

Bente Simonsen, leder for interimsstyret, sier at de ikke har penger til å lønne folk for å sitte i styret.

— Vi er helt avhengig av ildsjeler i miljøet, sier Simonsen.

Hun avviser at det var penger som førte til konflikten i fattighuset.

— Konflikten ville kommet uansett, sier Simonsen.