• Dette er eneste måte å tvinge politiet til å prioritere sedelighetssaker, mener bergenspolitiker.

Stortingsrepresentant Jette Christensen sa lørdag til bt.no at kommunen må ta større ansvar for sikkerhetstiltak i Bergen slik at voldtekter lettere unngåes.

FpUs Tristan Dupré mener dette er frekt å be kommunen sørge for belysning og bybusser som skal hundre voldtekter. Det er Storbergets ansvar å passepå folks trygghet, mener han.

Anna Kathrine Eltvik fra partiet Rødt reagerer sterkt på uttalelsen.

— Tristan Dupré fra FpU bør holde seg for god til å holde på med «blamegame» i et så alvorlig tema som dette. Både stat og kommune må bli flinkere til å ta kriminalitet knyttet til sex og vold mer på alvor, ikke enten eller, sier Eltvik til bt.no.

Støtter Christensen

Politikeren støtter nå Christensen og hennes meninger om forebyggende tiltak av voldtekter.

— Jeg synes som stortingsrepresentant Jette Christensen at det er bra om man ser til Stavanger som har fått til ganske mye. Hun er likevel skeptisk til mye av det politiet i Stavanger har gjort for å forhindre flere voldtekter.

— Politiet i byen gikk så langt at de valgte å ta DNA-prøver av ikke-vestlige borgere som bodde i nærheten eller hadde vært i nærheten av åstedene. Dette er å stigmatisere mennesker ut fra hudfarge og nasjonalitet, og det blir feill, sier Eltvik.

- Skam

FpUs Tristan Dupré er krystallklar på at ansvaret ligger hos Storberget og Arbeiderpartiet.

— Det er ikke annet enn en skam at kommunen måvurdere å gjøre jobben til regjeringen. Christensen burde heller bruke tiden sin på å jobbe opp motjustisministeren slik at vi kan få flere synlige politi i gaten. Det at hunkritisere kommunen for ikke å gjøre nok mot voldtekt, blir som om jeg skullekritisert fylkeskommunen for nedskjæringer i forsvaret.

Dupré synes det er overraskende at Eltvik kritiserer ham for å drive «blamegame».

— Det synes jeg ermerkelig i om med at hun selv peker fingeren mot politiets arbeid, sier han.

Sedelighetspoliti

Eltvik mener nå at Norge har behov for et nasjonalt sedelighetspoliti for å få oppklart flere av voldtektssakene.

— Jeg har ganske bred støtte fra mitt eget parti om å støtte ideen om nasjonalt sedelighetspoliti. Det er muligens den eneste måten man kan tvinge politiet til å prioritere sedelighetssaker, og samtidig gjøre det til status å oppklare voldtektssaker, sier hun.

Hun stiller også spørsmål med satsingen på økonomisk kriminalitet kontra sedlighetsforbrytelser som voldtekt.

— Det er merkelig at man har et tilsvarende organ for økonomisk kriminalitet, men ikke for grove forbrytelser som voldtekt og incest. Mener politidirektoratet som ikke støtter tanken om å innføre SEPOL i Norge at forbrytelser i denne kategorien ikke er like alvorlig som tyveri og underslag, spør Rødtpolitikeren.

Rundt 300 personer deltok i fakkeltoget i Oslo lørdag kveld.

I hovedstaden samlet folk seg lørdag kveld med fakler i gatene for å markere sin avsky mot overfallsvoldtektene som har preget byen den siste tiden.Under parolen «Fra angst til aksjon — ta natta tilbake», protesterte deltakerne i fakkeltoget mot de mange overfallsvoldtektene som har rammet kvinnene. Parolen har blitt funnet fram med jevne mellomrom i 25 år, både i markeringer mot voldtekt og i forbindelse med kvinnedagen. Men denne gangen er det de 48 anmeldte overfallsvoldtektene i Oslo hittil i år som har fått begeret til å flyte over.

Fakketog i Bergen

Torsdag 10. november, kl 19.00 blir det fakkeltog mot voldtekt i Bergen, opplyser Eltvik.

— Vi møter ved den Blå steinen/Torgalmenningen.Det blir holdt appeller, etterpå går vi i tog. Rute for toget må førstgodkjennes av politiet, og vil bli kunngjort når dette eventuelt er i orden.

Det er Eltvik selv som er initiativtaker, hun har støtte fra FMSAK,Kvinneaktivistene og Rødt.

— Jeg har spurt LO og Amnesty International om de vilstøtte arrangementet, og håper på positivt svar. Arrangementet blir lagt ut påsosiale media så snart vi fått grønt lys fra politiet, sier Eltvik.

Hva synes du om ideen om et voldtektspoliti?

UENIG: Dupré fra FpU deler ikke AP og Rødts syn på kommunens rolle i forebygging av voldtekter i Bergen.
PRIVAT/ARKIVFOTO
TAR NATTEN TILBAKE: Lørdag kveld tok folk i Oslos gater natten tilbake og protesterte mot de mange overfallsvoldektene som har preget byen.
SCANPIX