— Skal vi se... Hvis du ser for deg at Johanneskirken er her og du har en mottaker her og her...

Jon-Roald Fonnes tegner ivrig på medbrakt ark. Ingeniøren har nemlig fått en idé.

Ideen er i grunnen enkel. Når Johanneskirken nå får et klokkespill som skal glede sentrumsfolket med musikk hver dag, ser Fonnes litt videre. Mottoet er «la klokkene ringe for alle bergensere og fortelle hva slags vær det er ute!»

Værmelding fra kirketårnet

Fonnes ser for seg at man plasserer såkalte sekundærstasjoner utenfor sentrum. Disse skal fange opp signalene fra Johanneskirken (styrestasjonen) og «reflektere» dem ut igjen. Hvis du skjønner.

— Det kan enten skje via lydbølger eller på den feige måten, nemlig elektronisk, sier Fonnes. Han ser for seg at sekundærstasjonene kan plasseres enten på andre kirker eller for eksempel firmabygg som vil profilere seg selv. Etter et raskt overslag tipper Fonnes at hver stasjon kan komme til å koste rundt førti tusen.

— Klarer du å skaffe penger til dette?

— Tja, det kan vel la seg ordne, sier han optimistisk.

Så var det melodivalget. - Det hadde vært artig om klokkespillet kunne spille melodier ut fra hvilket vær det er, sier idémakeren.

Tanken hans er at styrestasjonen enten kan måle været selv eller få temperatur, nedbør, vind og lufttrykk på en digital kode per telefon fra værmeldingssentralen.

Det blir kanskje mye «Singin' in the rain», men tenk på de dagene da «sol ute, sol inne» kan fylle våre ører. For ikke å snakke om «It's raining men!»

«Høres glimrende ut»

Kantor i Johanneskirken, Asbjørn Myksvoll, som har satt i gang kronerullingen til klokkespillet, tenner på Fonnes sin idé.

— Det er jo en glimrende idé hvis den hadde vært gjennomførbar. Jeg har ikke teknisk innsikt, så akkurat det vet jeg ingenting om, sier Myksvoll. Pengene til klokkespillets klokker er begynt å rulle inn, men de er øremerket ý ja, nettopp ý klokkene.

Musikk til været synes Myksvoll høres morsomt ut.

— Jeg har vært inne på tanken selv. Vi må jo gjøre litt småsprell innimellom, humrer han og begynner å nynne «på solen jeg ser» og «raindrops keep falling on my head».

Alltid tanken først

Jon-Roald Fonnes er ingeniør og jobber hos ABB Gas Technology. En beskjeden kar når det gjelder å snakke om seg selv, men gjetter vi rett er Jon-Roald et oppkomme av ideer også på jobben.

— Jeg har masse drømmer. Man kommer jo ingen vei uten dem. Noen blir til virkelighet, andre ikke. Men skal det skje noe, er det alltid tanken som kommer først, sier Fonnes.

Helt ærlig, tror du det blir noe av planene om styrestasjoner og sekundærstasjoner og hele pakken?

— Klart det!

<<SINGIN' IN THE RAIN>>: Jon-Roald Fonnes gleder seg til klokkespillet i Johanneskirken kommer på plass. Men han vil ha mer! Regnværssanger på regnværsdager, for eksempel. Og sensorer over hele by'n, så klokkespillet kan høres over alt.