• Det var litt kort og tynt. Litt mer ansvarlighet fra byrådet hadde vært ønskelig.

Dette er Ranveig Bjørks klare melding til Lisbeth Iversen etter nettmøtet på bt.no i går. Byråden svarte på spørsmål fra leserne om giardia-utbruddet i Bergen, som gjorde tusenvis av bergensere syke.

Bjørk var en av mange lesere som benyttet anledningen til å stille byråden spørsmål.

— Jeg er ikke overrasket. Jeg har stilt spørsmål til kommunens representanter tidligere. Aldri har jeg fått noe skikkelig svar. Men jeg tar Iversens oppfordring på ordet og søker erstatning, sier Bjørk.

Får vann fra Kismul

Ranveig Bjørk, mannen hennes og parets sønn på to og et halvt år fikk giardia i februar. Familien bor på Sørås i Fana og har drukket vann fra Kismul. Samtidig var det tre-fire andre tilfeller i barnehagen hvor sønnen går.

— Svartediket er ikke vår vannkilde. Derfor hevder Bergen kommune at parasitten vi har fått i oss, ikke kan være vannbåren. De mener vi må være smittet via noen andre eller et annet sted. Vi har ikke vært i utlandet og kjenner heller ikke andre som er smittet fra Svartediket, forteller Bjørk.

Flere ganger har hun hatt kontakt både med helsevernetaten og vann- og avløpsetaten om familiens sykdom.

Bjørk mener giardiaen hun og familien har fått, ikke kan stamme fra Svartediket. Prøver de har tatt, viser nemlig at de er smittet av en annen stamme enn den som forurenset Svartediket.

— Straks vi fikk konstatert giardia, ba vi om å få testet vannet fra Kismul spesielt for parasitten. Men kommunen har ikke villet ta noen ekstra prøver utover de ordinære vanntestene.

Plaget siden februar

Mannen og sønnen ble kvitt parasitten etter behandling, men Ranveig Bjørk er fremdeles plaget.

— Jeg er gravid i 15. uke og kan ikke behandles med flagyl. Nå har fastlegen gitt meg henvisning til spesialist på Haukeland for om mulig å finne en behandling slik at jeg slipper å være plaget hele svangerskapet.