Politidirektoratet (POD) anbefaler overfor Justisdepartementet at Norge blir delt inn i ni politidistrikter, skriver Politiforum.

For Vestlandet anbefaler POD ett distrikt for Hordaland og Sogn og Fjordane.

«Misforståelse»

— Det stemmer at vi har anbefalt ni politidistrikter til departementet, sier beredskapsdirektør Kaare Songstad i Politidirektoratet til bladet.

Men til NRK sier politidirektør Odd Reidar Humlegård at dette er en misforståelse.

— Politidirektoratet har anbefalt Justisdepartementet å etablere inntil ti politidistrikter. Det har vært kjent over lengre tid at dette er vår anbefaling, og dette er ikke endret. Vi har ikke på noe tidspunkt vært mer konkrete enn det, sier Humlegård.

Dropper kurs

En tidligere utredning - Politianalysen - har anbefalt å kutte dagens 27 politidistrikter til seks. Utvalget foreslo også legge ned 151 tjenestesteder over hele landet. Se hele listen her.

Men allerede nå, lenge før saken har havnet hos Stortinget, stopper POD stabsutdanningen i flere av politidistriktene, ifølge Politiforum. Det gjelder Follo, Østfinnmark og Vestfinnmark politidistrikt.

— Det er svært alvorlig dersom de forskutterer inndelingen av politidistriktene. Her kjører POD solo og tar snarveier, i stedet for å være en god modell for distriktene. Det er uheldig, sier lokallagsleder i Politiets Fellesforbund i Østfinnmark, Odd Børre Evensen, til Politiforuim.

- De største får først

Songstad i Politidirektoratet svarer slik på kritikken:

— Det handler om det mulige utfallet av politireformen og rekkefølgen på hvem som da bør få kurs først. De største distriktene får kurs først. Dersom tidsaspektet rundt reformen blir slik at vi må se må se på kursene på nytt, er det mulig at også de tre distriktene får kurs, forteller beredskapsdirektøren.