KRISTIN JANSEN

— Jeg prøvde å skrike om hjelp, men da tok han et tørkle foran munnen min for å få meg til å være stille, fortalte gutten i Bergen tingrett i går.

Mannen som er tiltalt for seksuelle overgrep mot flere unge gutter satt bare noen få meter unna da 14-åringen vitnet om handlingene han skal ha blitt utsatt for. Det var en rystende historie retten fikk høre. Ved hjelp av vold og trusler skal 32-åringen gjentatte ganger ha forgrepet seg på skoleeleven.

— Han ringte meg og sa at hvis jeg ikke ville møte ham, skulle ha banke meg eller få andre han kjente til å gjøre det. Jeg våget ikke å si nei, sa 14-åringen.

Truet med kniv

Overgrepene skal ha skjedd i den tiltalte mannens bil og båt i løpet av vinteren og våren 2005. Han fikk kontakt med guttene gjennom felles kjente og tok dem med på flere kjøreturer. Ved en anledning skal 32-åringen ha holdt en kniv mot strupen til 14-åringen og truet ham til å kle av seg.

— Vi var ute og kjørte da han fant frem en fiskekniv under setet. Jeg prøvde å komme meg ut, men han låste døren, fortalte gutten.

— Hvordan opplevde du dette, spurte statsadvokat Gert-Johan Kjelby.

— Jævlig. Jeg var redd for at han skulle drepe meg, svarte 14-åringen.

— Prøvde du å si hva du følte?

— Ja, men han ville ikke høre etter, sa gutten.

Krevde ny advokat

Den 32 år gamle mannen forklarte seg bare om deler av tiltalen i går. Han nektet først å si noe som helst fordi han ikke ville samarbeide med sin forsvarer Øystein Andersen. Tiltalte krevde å få en ny advokat, men retten avslo ønsket fordi det ville forsinke saken og føre til mer belastning for de fornærmede tenåringene.

— Jeg har aldri tvunget guttene til å gjøre disse tingene. Fysikken min er altfor dårlig til at jeg vil kunne klare å ha overtaket på dem, sa 32-åringen da han endelig tok plass i vitnestolen.

Da hans forsvarer spurte om hvorfor de skulle anklage ham for handlinger han ikke har gjort, mente tiltalte at de kunne økonomiske motiv.

— De tenker vel på erstatningen de kan få, hevdet mannen.

- Grovt krenket

Einar Drægebø er bistandsadvokat for to av de fornærmede guttene, blant annet 14-åringen som forklarte seg i går. Han karakteriserer saken i Bergen tingrett som svært stygg og belastende.

— Både de fornærmede og familiene deres er grovt krenket. Dette er unge gutter som er i en brytningsalder i forhold til egen seksualitet og slike opplevelser kan virke svært ødeleggende, sier Drægebø.

Han vil legge ned påstand om erstatning for sine klienter, men ønsker ikke å gå i detaljer om beløpet.

32-åringen er flere ganger dømt for overgrep mot gutter i alderen 12 til 15 år. Gert Johan Kjelby har varslet at han vil legge ned påstand om forvaring for å stoppe seksualforbryteren. Statsadvokaten vil også inndra tiltaltes bil for å hindre nye overgrep.