ROY HILMAR SVENDSEN

Grieghallen ber foreldrene engasjere seg når de unge vil ut på raveparty.

— Hvis vi velger å kjøre et slikt party en gang til, vil vi vurdere å få i stand en slags foreldreparkering, for eksempel i Peer Gynt-salen. Der kan foreldrene slappe av med jazz og brus, mens de venter på å kjøre ungdommene sine hjem. Da tror jeg vi kunne sluppet en del av rusproblemene, mener administrerende direktør Gert A. Gundersen.

Han presiserer samtidig at langt de fleste av de 1500 unge som var på festen fredag, oppførte seg ordentlig.

Havnet på sykehus

I går hadde arrangementssjef Rolf Skogstrand og adm. dir. Gert A. Gundersen sine første samtaler med politiet etter fyllekalaset i Grieghallen fredag, hvor seks ungdommer ble fraktet til Haukeland sykehus med alkoholforgiftning og 21 andre ble innbrakt av politiet. Hensikten med møtet var å samordne evalueringene som nå skal gjøres. Også arrangøren, Club Security, skal være med på evalueringen.

— Vi håper å være ferdige med gjennomgangen innen en uke. Da samler vi alle partene til en felles gjennomgang, sier Gundersen.

Krever full kontroll

Både Gundersen og Skogstrand karakteriserer Zap-partyet i Grieghallen fredag som en sjokkerende og uakseptabel hendelse. De ønsker likevel ikke å sette kroken på døren for byens ungdommer.

— Det letteste hadde selvfølgelig vært å kaste kortene, men det er for lettvint. Vi som kulturhus har et ansvar overfor ungdommen og vil gjøre det vi kan for at de skal ha alkoholfrie arrangementer å gå på. Men hvis vi skal fortsette med slike tilstelninger - noe vi ikke har tatt stilling til ennå - så skal vi selv ha overordnet kontroll med alt fra planlegging til gjennomføring, sier Gundersen.

Det foreligger allerede forespørsler om å få avholde flere lignende arrangementer i Grieghallen utover høsten og vinteren.

Alt gikk galt

Den foreløpige konklusjonen etter skandalekvelden er at verken vakthold, køordning, kroppsvisitering eller legitimasjonskontrollen fungerte som det skulle. Inne på det alkoholfrie arrangementet i Grieghallen ravet 14-15 åringer rundt kanon fulle. Vaktene klarte ikke å rydde opp, og politiet hadde hendene fulle med å ta seg av ungdommer som var ute av stand til å ta vare på seg selv.

— Ungdommene som sto utenfor hallen var et minst like stort problem. Vi føler et ansvar for dem også, og vil høre med politiet hvilke tiltak vi kan iverksette for å unngå slike store ansamlinger en annen gang, sier Skogstrand.

— Hva har denne hendelsen gjort for Grieghallens omdømme?

— Dette er særdeles dårlig PR for Grieghallen. Men vi gikk inn i dette med åpne øyne. Det er en helt annen publikumskultur på en slik tilstelning i forhold til en ordinær rockekonsert. Nå må vi finne ut om vi kan leve med den belastningen som slike arrangementer kan medføre, sier Gundersen.