— Vi håper kampanjen skal ende i en folkebevegelse mot forsøpling, sier fagdirektør i Veietaten og initiativtaker bak kampanjen «En Ren by», Anita Kristiansen.

Fra oktober skal radiokonkurranser, plakater, kinoreklamer og slagord på bosspann påvirke holdningene våre mot forsøpling. Med slagord som «Verken du eller vi vil ha frittgående griser i sentrum» håper kommunen å kommunisere med ungdommen, som griser mest.

— Hvordan kan dere være så sikre på at det er ungdom som er de største grisene?

— Vi ser på hva som blir kastet og når. Det er bare å sette seg på Torgallmenningen en lørdags kveld og følge med når nattelivet løser seg opp.

— Fulle førtiåringer griser vel de også?

— Selvfølgelig er det ikke bare ungdom som bevisstløst kaster fra seg boss. Men vi har valgt å rette oss mot en gruppe, sier miljøbyråd Nils Arild Johnsen (Sp).

Respekt for bossbilen

Ifølge et spørreskjema Veietaten delte ut ved siste bilfrie sentrumsdag, svarte bare 17 prosent at forsøplingen skyldes mangel på bosspann. Resten svarte at det er publikum selv som er nøkkel til å få slutt på svineriet.

— Sløvskapen setter inn etter midnatt. Når folk ser bossbilen komme, slipper de boss rett ned på bakken. Bossarbeiderne skal jo likevel rydde opp. Dette må vi få slutt på. Vi trenger respekt også for dem som rydder, sier Anita Kristiansen i Veietaten.

— Kommunen har nylig brukt 50.000 kroner på å høytrykksspyle Torgalmenningen for fastklebet tyggis. Er motivet bak kampanjen økonomisk?

— Det er klart at vi ikke bare kan pøse på med mer og mer penger. Renholdsbudsjettet har allerede økt med over tre millioner kroner de siste årene. Nå må vi redusere mengden. Vi kan ikke bevilge oss ut av problemet, sier Nils Arild Johnsen og tilføyer:

— Publikum er nøkkelen. Det er kun de+re som kan få slutt på svineriet, forsøpling må bli uakseptabelt i alles øyne.

— Hvordan vil dere nå barn og unge før de kommer til Torgalmenningen?

— Vi har en egen aksjon for det - Naturvettaksjonen, forsikrer Johnsen.

Vil endre momsregel

I tillegg til plakatkampanjen, vil byråden arbeide for å endre momsregelen på take-away-mat.

— Momsregelen, som gjør at maten koster mindre om du tar den med ut, har hatt åpenbare skader. Vi har merket en stor økning i bossmengde, sier byråden og legger til at det kanskje burde være omvendt, slik at det skal koste mindre å spise inne?

Ordningen der fastfood-kjedene har kontroll med og tømmer spann hver halvtime skal fortsette.

— Samarbeidet med fastfoodkjedene er uhyre viktig for oss. Ungdom krysser ikke allmenningen hvis spannene på den ene siden er fulle, påpeker initiativtakerne bak kampanjen.

STARTER KAMPANJE: Miljøbyråd Nils Arne Johnsen vil ha slutt på tilgrisingen av sentrum. Kampanjen retter seg spesielt mot ungdommen. ARKIVFOTO: KNUT EGIL WANG