– Jeg har lagt ned påstand om 60 dagers fengsel. Spørsmålet om det skal være ubetinget eller betinget, har jeg latt være opp til retten, sier politiinspektør Svein Erik Krogvold.

Han har vært aktor i saken som har gått i Bergen tingrett de siste fire dagene, og holdt sin prosedyre i dag.

Store smerter

Legen (30) er tiltalt for å ha skrudd en skrue på en såkalt halovest 2,5 centimeter inn i hjernen til Mona Fjellstad (30) 18. september 2003. Den da 26 år gamle legen skulle etterkontrollere skruene som fester ringen til hodet, men behandlingen ble stoppet da Fjellstad fikk store smerter. Hun er nå 50 prosent ufør, og har fått epilepsi, encefalopati, nakkeskade og øresus.

Klinikksjef ved nevroklinikken, Haldor Slettebø, ga i går nevrokirurgisk avdeling flengende kritikk for behandlingen Fjellstad har fått ved avdelingen.

Både Slettebø og den tiltalte legen mener at skruen ikke havnet inne i hjernen under kontrollen 18. september. Aktor Krogvold, mener tvert imot at legen manipulerte journalen i etterkant for å skjule hva som hadde skjedd.

— Opptrådde uforsvarlig

Statens helsetilsyn har funnet brudd på helsepersonellovgivningen i saken, men ikke så grove brudd at de fant grunnlag for foretaksstraff eller en straffesak.

– Helsepersonell jobber ikke alene i et vakuum. Vi påpekte også at denne yrkesutøveren har opptrådt uforsvarlig, men ikke alene. Det er begått en rekke feil i avdelingen av en rekke helsepersonell på en rekke punkter, sier fagsjef i Statens helsetilsyn, Jostein Vist.

Politiet henla saken mot helseforetaket etter bevisets stilling, og har kun reist tiltale mot legen. Krogvold kommer ikke til å endre på det etter klinikksjefens egen kritikk av avdelingen.

– Det er endelig avgjort, og jeg ser ikke noen grunn til å endre på det, sier Krogvold.

Forsvareren til 30-åringen skal holde sin prosedyre i ettermiddag.

HEIDI RYSTE (mms)
RAMSET OPP: Klinikksjef ved nevroklinikken Haldor Slettebø ramset opp en rekke grove feil som ble gjort i behandlingen av Mona Fjellstad i retten i går.
HEIDI TORKILDSON RYSTE (sms)