Da rettssaken startet i Sunnhordland tingrett i går forklarte hovedtiltalte seg greit om selve drapet, men da Hordnes kom inn på spørsmål om barndommen og forholdet til faren, lukket han seg.

— Greit nok. Jeg har fortrengt mye av det, sa han.

— Når du sier at du har fortrengt det, så var det vel mye negativt da? Stemmer det at din far var veldig kontrollerende og styrende? spurte Hordnes.

— Jeg vil ikke kommentere det, svarte 27-åringen med faren som tilhører.

- Holdt ikke avtaler

Han gjorde det imidlertid klart at faren er veldig dårlig på å holde avtaler, spesielt avtaler om betaling for utført arbeid.

— Da Bente levde, ordnet hun opp når han lovet ting han ikke holdt. Jeg hadde et godt forhold til henne, forklarte tiltalte.

Bente Bjørgen druknet i oktober 2003, og står svært sentralt i drapssaken på Halsnøy. Bjørgen var samboer med 27-åringens far fra 1992 til 2002 - og kjæreste med Hvidevold fra 2002 til hun døde.

Faren til hovedtiltalte er sikker på at Hvidevold hadde noe med drukningen å gjøre. Han har ofte snakket om at politiet på Austevoll gjorde for lite i etterforskningen av saken.

Statsadvokaten mener 62-åringen har vært så engasjert i drukningen at han sendte sin sønn til Halsnøy for å true og, om nødvendig, banke sannheten ut av Hvidevold.

- Faren manipulerende

— Vi mener at faren har vært kontrollerende og manipulerende overfor sin sønn, sa Hordnes til BT i går.

— Men har ikke sønnen motiv selv også? Han har forklart at han hadde et godt forhold til Bjørgen.

— Dette er omstridt, og sønnen ville nok ikke reist ned om det ikke var for faren, mener Hordnes.

Sønnen forklarte i retten i går at han spurte tre andre kamerater om å bli med til Halsnøy, før han fikk napp hos 20-åringen som når er hans medtiltalte.

— Planen var å få Asbjørn til å tilstå, og så skulle jeg ta det opp med båndopptakeren på mobiltelefonen, forklarte 27-åringen.

18. oktober i fjor i 22-tiden oppsøkte de to Hvidevold hjemme på Halsnøy. De hadde med seg et balltre, en plombert pistol, en finlandshette, tape, to par hansker og en caps.

Hvidevold spurte hvem som banket på før han åpnet, og de to lurte ham med å si at det gjaldt en leveranse av en pakke.

Da han åpnet, stakk 27-åringen balltreet inn i døråpningen, samtidig som han holdt i døren. Hvidevold måtte til slutt slippe taket, og i en hel time sto de tre i gangen mens 27-åringen prøvde å få Hvidevold til å si noe om drukningen.

— Jeg ville ha sannheten ut av Asbjørn. Dette hadde ligget kvernet i hodet mitt i to år. Men han ville ikke si noe, sa at han var ferdig med den saken, forklarte 27-åringen.

Snakket stygt om Bente

Han beskrev samtalen som rolig hele tiden, og var i ferd med å legge balltreet ned i en medbrakt bag da Hvidevold begynte å snakke stygt om Bente Bjørgen.

— Han sa at han ikke angret på noe av det han hadde sagt og gjort mot Bente. Det var noe med måten han sa det på. Han sa det så hånlig, forklarte hovedtiltalte.

I én håndbevegelse dro han balltreet i aluminium opp av bagen igjen og slo det rett i hodet på Hvidevold. 61-åringen skrek, men 27-åringen fortsatte å slå.

Han sier at han husker tre slag. Rettsmedisinerne har slått fast at Hvidevold er tildelt 20 harde slag, ti av dem mot hodet. Han døde av hodeskadene, og ble ikke funnet før neste dag.

27-åringen hadde mange telefonsamtaler med sin far i løpet av drapsdagen. I tillegg var han innom faren og hentet 1000 kroner i reisepenger.

Likevel nektet han i går på ethvert spørsmål om hvor vidt faren hadde noe med turen til Halsnøy å gjøre.

— Jeg spurte ham et par ganger hvor Asbjørn bodde. Det var alt. Ellers snakket vi om jobbing. Han ville at jeg skulle jobbe neste dag, forklarte sønnen.

Deisz Orjan
Deisz Orjan