• Kunst- og designhøgskolen har søkt om å få ha broen over Vågen stående til fredag. - Vi har en interessent som muligens vil overta den, sier professor Petter Bergerud.

— Vi har mange gode krefter som sørger for vakthold ved broen. Nå har det kommet til en interessent som muligens vil overta byggverket. Men vedkommende vil vurdere saken litt nøyere først. Dermed vil vi la vente til fredag, sier professor Petter Bergerud.

Han har nå søkt politiet om tillatelse til å la broen over Vågen stå enda et par døgn.

Dersom broen skal flyttes til et annet sted må den tas sjøveien.

— Vi har for øvrig en professor fra København og en engelsmann som er eksperter på denne typen konstruksjoner til å vurdere broen i dag. Det er fordi dette faglig sett er en svært spesiell måte å bygge på som vi vil dokumentere, sier Bergerud.

— Kan du si noe mer om hvem som ønsker å overta broen?

— Nei, denne personen ville tenke seg om før noe kom ut offentlig og skapte et stort forventningspress.

Siden lørdag har Bergen kommune betalt for vakthold ved trebroen som studenter fra Kunst- og Designhøgskolen har bygget over Vågen.

Etter at broen ble reist torsdag har politiet og kommunen fått flere meldinger om at berusede personer har forsøkte å klatre på broen, og vurderte den derfor som en sikkerhetsmessig risiko.

Les også: Her løftes seks kilometer trevirke.

Vil ikke betale

Nå vil ikke kommunen lenger betale for at designprosjektet skal bli stående.

— Vi har besluttet at kommunen ikke skal betale for videre vakthold. Vi har allerede brukt titusener på å holde vakt i helgen, sier kommunaldirektør Robert Rastad.

Lørdag ble broen stengt etter at den hadde fått slagside på grunn av vind.

- KHiB må ta regningen selv

Ifølge Rastad har ikke broen vært til formell saksbehandling hos kommunen fordi den ikke ble regnet som et byggeprosjekt, men som kunst.

— Natt til lørdag tenkte vi først og fremst på personsikkerhet og påtok oss et vakthold med broen. Men dette er først og fremst Kunst- og Designhøgskolen sitt prosjekt. Skal broen bli stående må de selv ta regningen for profesjonelt vakthold, sier Rastad.

Får stå til torsdag

Professor Petter Bergerud forteller at KHiB har vedtatt å betale for vakthold frem til torsdag.

— Så får vi se hva som skjer. Vi må enten få til dugnad eller kronerulling hvis den skal få bli stående, sier han.

- Er du skuffet over at kommunen ikke lenger vil betale for vakthold?

— Nei, vi er ikke skuffet. Vi har fått så utrolig mye positiv respons på broen. Den har til og med fått internasjonal oppmerksomhet i fagmiljøet, sier Bergerud.

Torsdag står han selv vakt ved den massive trekonstruksjonen.

— Det er bare positive tilrop og entusiasme fra publikum, så det er kjekt å være vakt, sier han.