Fredag 1. april stiller Bergen kommune opp til Norgesmesterskap i drikkevann. Ja, du leste riktig. Selv om Giardia-epidemien herjet i høst, kan kommunens drikkevann bli kåret til landets beste.

— Kanskje har Bergen landets beste drikkevann. Vi stiller i konkurransen med vann fra Kismul og Sædalen vannverk, sier fagdirektør Ivar Kalland i vann- og avløpsetaten i Bergen kommune.

Og det er ingen aprilspøk. Konkurransen holdes for andre gang, og vilkårene for å delta er at vannet har hatt gode resultater i året som gikk. Derfor er naturlig nok ikke Svartediket med.

— Skal denne konkurransen gjenopprette byens litt frynsete vannrykte?

— Det ville ikke vært meg imot å gå til topps, det hadde vært kjekt, det. Men det er feil å si at bergensvannet har dårlig rykte. Bare ti prosent av byens befolkning fikk vann fra Svartediket da vi oppdaget Giardia, sier Ivar Kalland.

Juryen består av personer som burde ha både smaksløker og luktesans i orden: Vinmonopolet, Mattilsynet, Elopak as, Gastronomisk institutt og presse/forbrukere.

Vannet skal bedømmes ut fra smak og lukt. Ivar Kalland har stor tro på vannet han konkurrerer med.

— Brukerundesøkelser viser at fanabeboerne er mest fornøyd med vannet sitt, og de får vannet fra Kismul og Sædalen. Vi har også hatt blindtester der Sædalen kom veldig godt ut, sier Kalland.

Arrangør Gunnar Jødahl i Norsk kommunalteknisk forening lover vinneren får heder og ære. Konkurransen i Stavanger er en regionkonkurranse med 15 deltakere, hvor vinneren går videre til landsfinalen på Lillestrøm i mai.

OPTIMIST: Kanskje glemmes Giardia-epidemien en stakket stund dersom vannet fra Kismul og Sædalen går til topps i NM i drikkevann. Det håper fagdirektør Ivar Kalland i vann- og avløpsetaten.
ØRJAN DEISZ