Under tittelen «Ny kurs for Bergen» vil de rød-grønne partiene i Bergen kopiere den nasjonale suksessen som ledet til Stoltenberg-regjeringen.

Etter det BT erfarer, var planen å kalle inn til pressekonferanse i går. Det ble utsatt på grunn av uenighet om en del punkter. Nå håper partiene at avtalen skal kunne presenteres neste uke.

Krangler om eiendomsskatt

I hovedsak er det eiendomsskatten det skal ha vært trøblete å bli enige om. Alle partiene mener at eiendomsskatten bør bli mer rettferdig, og gjelde alle boliger. Men Ap og Sp har programfestet at de ikke vil øke kommunens inntekter fra eiendomsskatt, kun omfordele byrdene. SV mener det er greit at en retaksering vil gi kommunen større inntekter.

I tillegg skal det være diskusjon om hvordan eiendomsskatten kan få et bunnfradrag «med sosial profil».

Blant punktene som har vært diskutert, er også et forpliktende mål om 200 nye stillinger i eldreomsorgen. Alle diskusjoner om posisjoner og stillinger skal tas etter valget.

Avtalen er en forlengelse av det såkalte Fløyen-forliket, da partiene på venstresiden møttes for å bli enige om en felles klimaplan. RV/Rødt er invitert med som støtteparti, men det skal være skepsis internt i partiet.

Partiene har vært enige om holde forhandlingene hemmelige, men på spørsmål fra BT bekrefter de tre gruppelederne at det har vært ført samtaler denne uken.

— God tone

— Det er en god tone i forhandlingene. Vi håper det er mulig å avklare dette før alle drar på ferie, det vil si i løpet av neste uke, sier Terje Ohnstad (Ap).

Han har fulgt Martin Kolbergs oppfordring om lokalt rød-grønt samarbeid, men frykter ikke at det vil støte vekk KrF og Venstre, som kan ende på vippen.

— Begge har jo vært klare på at de ønsker å samarbeide med Høyre. Men dersom Høyre velger Frp, får vi en helt ny situasjon, sier han.

— Jeg har lenge sagt at vi snakker godt sammen på rød-grønn side, sier en ferierende Oddny Miljeteig (SV).

Åge Chr. Jacobsen, leder i Bergen SV, sier at forhandlingene går bra, men at det ikke er sikkert det blir en avtale til slutt. Også Sps Kjersti Toppe bekrefter at det har vært samtaler den siste tiden.

— Det er vel ingen bombe at vi ser til det som blir gjort nasjonalt, sier hun.

Hvem vil du stemme på til høsten, og hvorfor? Si din mening i feltet under!

Bjelland, Håvard
Silje Katrine Robinson
Valde, Vegar