Ferske tall fra SSB viser at stadig flere foreldre foretrekker barnehage etter barnets første år, hvis de kunne valgt fritt uavhengig av økonomi og tilgjengelighet.

Mens mer enn 20 prosent av foreldrene i 1999 ønsket å være hjemme med barna til de ble to år, er det kun åtte prosent som ønsker det samme i 2010.

Irene Ahnèll er en av de som utgjør de åtte prosentene. For fire måneder siden fikk hun tvillinger. Hvis hun kunne velge fritt, ville hun hatt barna i hjemme helt til de var i skolealder.— Jeg tenker i hvert fall å ha dem hjemme til de blir to. Men kanskje lenger enn det også. Vi får se.

Vanskelig for barna

Det er samværet med barna mens de er små som først og fremst gjør at Anhell vil ha dem hjemme.

— Tiden går så fort. De fire månedene som har gått siden fødselen har gått som en vind.

Ahnèll er skuespiller, og har hatt flere forestillinger i barnehager. Hun reagerer på at noen av barna i barnehagene er veldig små.

— Jeg tenker at det er vanskelig for barna å møte så mange fremmede i en veldig ung alder.

En kombinasjon

I dag vil seks av ti sende ettåringen i barnehagen. Det er nesten dobbelt så mange som i 1999. De øvrige foretrekker i hovedsak en kombinasjon av barnehage og å passe barnet selv.

— Jeg kan godt se for meg at de kan være i barnehagen en eller to ganger i ukene når de blir eldre. Men vi får se. Fremover skal jeg kose meg med å ha dem hjemme.

Er det riktig å sende barn i barnehagen fra fylte ett år? Si din mening under!