RUNE VALDERHAUG

Bakgrunnen er at Ashcroft har sine slektsrøtter fra Radøy. Dessuten har hans mor fremdeles søskenbarn både på Radøy og på Osterøy.

Bak invitasjonen til den omstridte og erkekonservative justisministeren står primus motor for Vestnorsk Utvandringssenter på Radøy, Asbjørn Ystebø, og ordføreren i Bergen, Ingmar Ljones, Ifølge avisen Norge i Dag skriver ordføreren i Bergen at han vil bli beæret dersom Ashcroft kommer til Bergen.

Berømmes Også Pinsemenigheten Tabernaklet i Bergen har sendt avgårde en invitasjon til den nye justisministeren i president George W. Bush´ nye regjering, som overtar makten i USA førstkommende lørdag. I denne invitasjonen blir Ashcroft berømmet for sitt arbeid for vern om moralsk prinsipper i USA.

På ytterste høyre I USA er imidlertid Ashcroft en svært omstridt politiker. Han ble kjørt hardt under høringsrunden i det amerikanske Sentatet i forbindelse med utnevnelsen. Ashcroft regnes for å tilhøre ytterste høyre i det republikanske partiet, er ivrig abortmotstander, og har også blokkert for utnevnelsen av en farget dommer til en føderal domstol.

RØTTER PÅ RADØY: USAs nye justisminister John Ashcroft.