Arbeiderpartiet i Bergen vil sette et nytt Straxhus på en lekter i Puddefjorden. Byrådet har allerede besluttet å flytte institusjonen til Damsgård, men Hallgeir Utne Hatlevik i Arbeiderpartiet tror ikke det kommer til å bli en suksess.

Rusmiljøet i Nygårdsparken har i dag kort vei ned til Straxhuset på Florida.

Sjøfronten

— Om to år skal det nye Straxhuset på Damsgård evalueres. Om det da viser seg at rusmisbrukerne ikke er blitt med over, hva gjør vi da? spør Hatlevik som er bystyrerepresentant for AP og nestleder i Komité for helse og sosial.

Venstre har foreslått å plassere Straxhuset i lokalene til Bergen legevakt når den flytter, men det er i alle fall ti år til det kan skje, mener Hatlevik.

Han sier Bergen kommune disponerer sjøfronten fra Høyteknologisenteret og utover langs Puddefjorden og lett kan plassere en stor nok lekter der. På lekteren skal det plasseres moduler i to eller tre etasjer for å gi nok rom for rusmisbrukernes hjelpere.

— Jeg vil ikke bare rope om hvor ille alt blir på Damsgård. Jeg vil også forslå en bedre løsning, sie Arbeiderpartiets mann.

— Synd

— Det er synd at Arbeiderpartiet allerede nå har skjønt at plasseringen på Damsgård ikke kommer til å fungere, sier helsebyråd Hilde Onarheim (H) sarkastisk.

Hun mener forslaget bare vil spre usikkerhet blant brukerne av tilbudet og dem som jobber på Straxhuset.

— Det blir et par hundre meter lengre å gå fra Nygårdsparken, men det er jo heller ikke der rusmisbrukerne bor, legger hun til.

- Vi er sjønære

Men lekterforslaget får også støtte. «Desigregion Bergen» er en organisasjon som representerer 80 designbedrifter og andre næringer i regionen. Leder Monica Hannestad foreslo Straxhus på lekter for folk i Arbeiderpartiet. Hun har lenge ment at byen må se på sjøfronten med nye øyne.

— Hvorfor er det ikke lagt til rette for husbåter i denne byen, for eksempel? sier hun. Hun savner også småbåthavner nær sentrum.

Forslaget om Straxhus på lekter er ikke merkelig i det hele tatt.

— Når vi er så sjønære må vi ta sjøfronten i bruk.

Monica Hannestad er leder av Designregion Bergen.
DESIGN REGION BERGEN