• En soleklar kandidat, ifølge Hordaland Høyre.

Hordaland Høyre tror på minst seks stortingsrepresentanter etter stortingsvalget neste høst og ønsker en eksilbergenser som stortingspresident.

— Inge Lønning er jo en soleklar kandidat til ny stortingspresident, sier Harald Victor Hove, leder for Hordaland Høyres nominasjonskomité.

Mandag han frem komiteens innstilling. De plasserer Lønning på sikker plass, kun toppet av partileder Erna Solberg og stortingsrepresentant Øyvind Halleraker.

— Inge Lønning er velkjent som en slagkraftig debattant og en tung ideolog, sier Hove.

Han viser til at velgergruppen over 60 år er stor og voksende. Det må også avspeiles på Stortinget, mener Hove.

— Går det som vi håper og tror, får vi jo statsministeren fra Bergen i Erna Solberg. Det er jo en besnærende tanke å få stortingspresidenten også.

- Da mangler Bergen bare kongen.

— Ja, ikke sant? Nærmere selvstendighet kommer vi ikke, sier Hove.

- Interessant

Etter at Lønning forlot Løvebakken for tre år siden, har han ledet Stortingets grunnlovsutvalg. Det har ikke gjort ham mindre interessert i grunnlovs- og konstitusjonelle spørsmål. Lønning selv er langt fra fremmed for tanken på å besitte plassen som konstitusjonelt kun har kongen over seg i rang.

— Nå skal man ikke selge skinnet før bjørnen er skutt. Vi har jo et valg å vinne, sier Lønning.

— Men når det er sagt, ville det være interessant. Det er jo stort sett bare Carl I. Hagen og meg som har deltatt i Stortingets debatter om konstitusjonelle spørsmål.

Etter 50 år i eksil i Oslo, 12 av dem som stortingsrepresentant for Oslo, tror Lønning fortsatt at velgerne vil se på ham som en representant for både Bergen og Hordaland.

— Jeg tror velgerne har oppfattet at jeg skjønner språket, sier Lønning.

Spørsmålet er ikke bare humoristisk ment. Nettopp kamp mot sentraliseringen og maktkonsentrasjon i Oslo, har vært en av Høyres vinnersaker her vest.

— Det er helt naturlig, for det er en reell problemstilling, sier Lønning.

— Vi lever i en periode hvor gravitasjonskreftene inn mot hovedstadsområdet og det sentrale Østlandet er veldig sterke.

Unge ambisjoner

Under fjorårets kommunevalg feide Unge Høyre mannsterkt inn i bystyret i Bergen etter solid mobilisering. Nå kan det gi uttelling på Stortinget. På henholdsvis 5. og 8. plass på listeforslaget finner vi Peter Christian Frølich (25 år) og Eirik Skutle (22 år). I tillegg Anette Strand (33 år) nominert på 7. plass

— Jeg er takknemlig over å bli plassert på sikker plass. Det er ingen selvfølge, sier Frølich.

Han vil ikke kommentere om Unge Høyre vil mobilisere for å få ham og Skutle enda høyere opp på listen.

— Vi skal ikke tilrive oss noen posisjon. Her bør vi vise raushet og la partiets medlemmer og organisasjonen avgjøre, sier Frølich.

Harald Victor Hove tror på seks og håper på syv representanter på hordalandsbenken for Høyre.

— Jeg er pessimist av natur, men med de meningsmålingene vi har nå, må vi jo tro at det er mulig, sier han.

I tillegg til de nevnte, fant nominasjonskomiteen plass til Torill Eidsheim fra Lindås på 4. plass, Sund-ordfører Ove Trellevik på 6. plass, Askøy-ordfører Siv Høgtun på 9. og Iril Schau Johansen fra Voss på 10. plass.

Er Lønning rett mann, eller bør yngre krefter slippe til? Diskuter under: