• Det er for grått og for mange middelmådigheter på Stortinget, mener Oddmund Søilen. Det vil Aps universitetslag gjøre noe med. De vil ha Frank Aarebrot på Tinget.

KRISTER HOAAS

Forslaget ble fremmet av Oddmund Søilen for Arbeiderpartiets universitetslag for er par uker siden — og enstemmig vedtatt. Arbeiderpartiakademikerne vil sende Aarebrot til Stortingets talerstol.

Professoren ved Institutt for sammenliknende politikk er en av landets mest profilerte akademikere og ofte brukt av media, både som politisk kommentator og debattant. At han er medlem av Ap har han aldri lagt skjul på.

— Aarebrot er en betydelig politisk tenker, sier Søylen når han skal begrunne forslaget sitt overfor Bergens Tidende.

— Dessuten vil han skape både debatt og blest. Han er jo en veldig profilert personlighet. Han er en personlighet. Men det er ikke bare ønsket om oppmerksomhet rundt Arbeiderpartiet som ligger bak, bedyrer forslagsstilleren.

— Dette er en samlet vurdering. Vi må jo prøve etter hvert å få noen betydelig personligheter på Stortinget. Det er altfor mye grått og for mye middelmådighet på Stortinget, slår Oddmund Søilen bastant fast.

- En kompliment

— Det er jo et kompliment og gamle menn som meg tar imot alle komplimenter de kan, sier professor Frank Aarebrot på telefon fra det sørlige Bulgaria. - Men først og fremst ser jeg på dette som en gest fra unge mennesker på universitetet som setter pris på det jeg gjør og står for. Det er veldig hyggelig, men det er ikke en nominasjon.

— Hva hvis navnet ditt blir et tema i nominasjonsprosessen?

— Ha ha ha... Vel, la meg si det på den måten at jeg har for stor respekt for politikere og den politiske prosessen til å latterliggjøre dette, men sannsynligheten for at jeg ville svart ja er veldig, veldig liten.

Den medievante professoren vil likevel ikke helt lukke døren for en fremtid i nasjonalforsamlingen. - Jeg ville selvfølgelig bli nødt til å vurdere det. Det kan jo oppstå omstendigheter som gjør at jeg må se annerledes på det enn i dag, men som sagt er sannsynligheten meget liten, svarer Aarebrot.

Interessant

— Jeg har ingen kommentarer til nominasjonsprosessen, er alt leder for Ap i Hordaland, Per Rune Henriksen, har å si til saken.

Tidligere byrådsleder i Bergen, Anne-Grete Strøm-Erichsen, synes ideen er «interessant».

— Han er jo en karakteristisk person som gjerne deltar i den offentlige debatten. Det virker spennende.

Heller ikke leder for Arbeiderpartiet i Bergen, Eirik Aarek, er helt fremmed for tanken på å få oppleve den verbalt sterke Aarebrot fra Stortingets talerstol.

— Jeg skal være litt forsiktig med å ha tanker om dette, for jeg sitter i nominasjonskomiteen, sier Aarek.

— Men det er et interessant navn, uten at jeg på noen måte skal foregripe nominasjonsprosessen. Jeg tror at det vil dukke opp flere interessante navn i tiden fremover. Det er veldig tidlig i prosessen, minner Aarek om.

SMIGRET: Frank Aarebrot.
FORSLAGSSTILLER: Oddmund Søilen.